Foreldreråd for syke barn

For deg som har barn er det gode odds for at du opplever en periode med snørr og feber i vinter. Les om hvordan du kan hjelpe barna best mulig

Publisert
Sist oppdatert

En liten forkjølelse er ikke så farlig for verken store eller små. Men det er ikke så stas å ligge under dyna med feber når du egentlig har en million andre ting du heller kunne tenke deg å gjøre.

Forkjølet eller influensa?
Det er ikke alltid så lett å skille mellom en vanlig forkjølelse og influensa. En vanlig bakterieinfeksjon kan føre til vanlig forkjølelse med lav feber, snørr og sår hals.

Influensa er derimot en virusinfeksjon som ofte fører til litt mer ubehagelige symptomer. En virusinfeksjon kan gi høyere feber, muskelsmerter og oppfører seg ellers som en kraftig forkjølelse.

Tre til fem dager
Den vanlige tommelfingerregelen for syke barn er at en forkjølelse ikke varer lenger enn tre til fem dager.

Tre dager etter starten er barnet som regel markert bedre enn første dag. Men dersom barnet bare blir sykere kan det være et tegn på at en ny infeksjon har fått utvikle seg i kroppen. Om barnet fortsatt er sykt etter fem dager er det nok på tide med en tur til legen.

Mor og far er best
Sykdom kan være en vanskelig og skremmende opplevelse for barn. En solid dose omsorg vil kanskje ikke drepe noen bakterier men vil gjøre sykdommen mye lettere for den lille.

Vanlige febernedsettende midler kan brukes for å dempe den verste feberen. Husk at både barn og voksne trenger mye væske når vi er forkjølet. Kyllingsuppe er en tradisjonell vinner, det er lett å spise, smaker godt og har mye salt og næring. Saft, juice og brus er bra, alt som glir ned av væske er et pluss.

Sår hals og øreverk
En effekt av forkjølelse er ofte sår hals og opphovnede slimhinner. Øreverk er ikke uvanlig som en konsekvens av dette.

Sugetabletter kan lindre sår hals men bør ikke gis til små barn som kan sette dem fast i halsen. Urtete eller kalde produkter som saftis eller iskrem kan være lindrende for en liten stund. De som er gamle nok til å gurgle kan prøve med saltvann noen ganger om dagen.

Øreverk kan forebygges med øredråper eller oljer som gjør det lettere for puss å bevege seg i øret. Smertene blir ofte lindret litt av å sitte oppreist fremfor å ligge ned.

Smertestillende
Vanlige smertestillende og febernedsettende tabletter kan du få kjøpt reseptfritt på apotek og etter hvert i vanlige dagligvarebutikker.

Det anbefales ikke at barn får aspirin, men du kan fint bruke ibuprofen og liknende medikamenter. Husk at barn ikke skal ha samme doser som voksne og at pillene faktisk kan være farlige i store doser selv om de selges uten resept.

Forsiktighet med antibiotika
Antibiotika er en flott oppfinnelse mot bakterier, men kan gjøre fint lite mot virusinfeksjoner. I Norge har vi tradisjon for at vi ikke bruker antibiotika til vanlige sykdomstilfelle som vil gå over av seg selv etter noen dager.

Om legen anbefaler antibiotika bør du følge dette rådet. Pass på at antibiotikakuren følges slik den skal og at barnet gjennomfører hele kuren, selv om man føler seg bedre etter kort tid.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer