Foreldrestress gir barn astma

Like ille som at mor røyker under svangerskapet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn med stressa foreldre har større risiko for å få astma. Det er konklusjonen i en studie gjort ved universitetet i Sør-California.

Familieferie mer stressende enn jobb

Man vet allerede at kvinner som er stressa under svangerskapet oftere får barn med astmalidelser.

Fulgte barn i tre år

Nå viser det seg altså også at barn som bor i områder med stor forurensing er mer utsatt for astma enn andre barn i samme område, hvis foreldrene deres er anspente og engstelige.

Her er den aller beste måten å stresse ned på

Forskerne fulgte 2497 friske grunnskolebarn i Sør-Californina og sjekket hvor mange av dem som utviklet astma i løpet av en treårsperiode. Det var 120 stykker.

Det ble også samlet inn informasjon om luftforurensing, mødrenes røykevaner under svangerskapet, foreldrenes utdanningsnivå, inntekt og stressnivå.

Stress gjør deg gammel

«Uforutsigbart og overveldene»

Som forventet var barna som ble utsatt for mest luftforurensing mer utsatt for astma. Men risikoen for at de hadde astmaplager ble betraktelig forhøyet dersom foreldrene i intervjuer beskrev livene sine som «uforutsigbare», «ukontrollerbare» og «overveldende».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer