Foreslår ny skiftelovgivning

Skal trygge arvinger mot gjeldsslaveri

Publisert
Sist oppdatert

Arvinger trenger ikke lenger være redde for å arve en gjeld som overstiger verdiene i boet, dersom utvalget som har utarbeidet forslag til ny skiftelov får det som det vil.

Utvalget foreslår en helt ny lov om dødsboskifte med fleksible og effektive regler som skal sikre verdiene i dødsboet og sørge for en betryggende fordeling av dem.

Slik unngår du arvekrangelen

Skal ikke tape på arv

I innstillingen, som ble overlevert justisminister Knut Storberget (Ap) fredag, blir det foreslått at arvingene bare skal være ansvarlige for avdødes forpliktelser innenfor rammene av boets midler. Dette betyr at arvingen ikke lenger skal trenge å være redd for å arve en gjeld som overstiger verdiene i boet. For kreditorene betyr dette at gjelden blir borte med debitor.

Utvalget går også inn for at både samboere og ektefeller med særeie kan få hjelp til deling av boet etter skiftelovgivningen.

Det blir også foreslått endringer i arveloven. Utvalget foreslår blant annet at når noen gis forskudd på arv eller en større gave, skal dette tas med ved beregningen av pliktdelsarven og ved ektefelles arv. Dette betyr, ifølge en pressemelding fra Justisdepartementet, at gaver i levende live og arv i større grad vurderes samlet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer