- Forholdet dør i sofaen

Slå av TV-en og få lidenskapen tilbake, råder sexolog.

Mange opplever at lidenskapen slukner når høsten og mørketiden kommer.  Foto: colourbox.com
Mange opplever at lidenskapen slukner når høsten og mørketiden kommer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren ligger bak oss, og vi er på vei inn i en mørkere årstid. For mange av oss innebærer høsten lange kvelder i godstolen foran tv-skjermen. Og det kan være en deilig avkobling etter en lang arbeidsdag. Faren er imidlertid at vi gror fast hele høsten og vinteren igjennom...

Svenske Suzanne Lindström er småbarnsmor og sexolog. Hun oppfordrer til å slå av tv-en og gå ut.

Les også: 12 tips som redder forholdet

Gir økt selvfølelse

- Da settes kroppens produksjon av endorfiner i gang, og syreopptaket øker. Det resulterer igjen i at man føler seg mer pigg og mindre trøtt. Man får økt selvfølelse, og det er bra både for seksuallivet og forholdet for øvrig, sier hun til svenske expressen.se

Sexologen forteller at det er mange som opplever at forholdet går litt i stå når høsten og mørketiden kommer. Om sommeren er det lettere å holde gløden oppe, men den kan fort slukne når man faller tilbake til hverdagsrutinene. Mange par dumper ned i sofaen når de kommer hjem fra jobb, og spiser seg gjennom kveldene.

- Det kan faktisk være et stort problem. Mange legger på seg når de flytter sammen. De kjenner at de er "i havn", og derfor kan unne seg glade latmannsdager. Problemet er bare at dette i lengden kan føre til vektøkning, dårligere helse og mindre lidenskap i forholdet, sier Lindström.

Hun legger til at man får en annen utstråling så lenge man føler seg vel, og mener at jevnlig mosjon og et godt kosthold er hva som må til for å oppnå nettopp dét.

Les også: Slik får du forholdet til å vare

Snakk om prioriteringer

- Skru av tv-en og gå en kveldstur sammen. For småbarnsforeldre kan det være lettere sagt enn gjort, men prøv å få pass til barna slik at dere kan komme dere ut og bevege dere sammen av og til. Men for dere uten barn, er det ingen unnskyldning, formaner hun.

Sexologen anbefaler også par å sette seg ned og snakke om forholdet nå som vi går inn i en mørkere årstid.

- Det er fint å sette seg ned og snakke om hvordan man ønsker at forholdet skal være, og hva man kan gjøre sammen for å holde seg aktive og ta vare på lidenskapen. En idé kan være å melde seg på dansekurs, eller en annen type aktivitet som begge liker.

Lindström treffer mange som gir uttrykk for at de føler seg trette og stressa, og som påstår at de ikke har tid til å gjøre mer ut av dagene.

- Det er da man må spørre seg selv om hva man ønsker å prioritere. Mange bruker mesteparten av tiden på jobben, og føler seg slitne og utmattet som følge av det. Men det er et faktum at et godt og regelmessig sexliv med partneren kan fungere som en motgift mot slike stressrelaterte problemer, sier hun.

Les også: Høstens beste sjekkesteder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer