Forklaringer og forutsetninger

De svært gjennomtenkte kalkylene fra Opplysningsrådet for Veitrafikken er forklart ned til minste detalj. Her er forklaringene til hvordan tallene er fremkommet i sin fulle bredde.

Publisert
Sist oppdatert

Det dyreste du eier

  1. Forklaringer og forutsetninger


Avskrivningene er teoretisk beregnet som en jevn årlig kostnad under avskrivningstiden. I praksis vil verdiforringelsen være større i tidlige enn i sene år. I eksemplene er det tatt hensyn til at store årlige kjørelengder i praksis virker mer verdiforringende på små enn på store biler. Først når bilen avhendes vil man vite eksakt hvor stor verdiforringelsen har vært i perioden.

Rentekostnader på bundet kapital er beregnet ut fra formelen: (Nypris+Restverdi)/2 x P. Som rentefot (P) er brukt 3,5 % p.a. Bilens restverdi er tilpasset forventet salgsverdi etter kjøredistanse/avskrivningstid.

Forsikringer:Tallene er forsikringskostnader i Oslo-området og er gjennomsnitt fra flere selskaper. Tallene er basert på minste egenandel, forsikringstaker over 25 år og 65% bonus på både ansvar og kasko. Det bør nevnes at det er variasjoner i forsikringspremiene både fra selskap til selskap, fra bilmodell til bilmodell og fra sted til sted. Nytt i år er at personskadeavgift ikke lenger er inkludert i ansvarsforsikringen, men inngår i årsavgiften.

Årsavgiften, som nå inkluderer personskadeavgift, er kr 2755,- i 2004.

Vedlikehold omfatter eksempelvis vask, rustbeskyttelse, rekvisita m.v. Kilometerservice er inkludert i posten "service og reparasjoner".

Bensinkostnader er beregnet etter veiledende pris 1. januar 2004 for blyfri bensin (0-sonen), kr 9,23 pr. liter.

Olje: Mengde og arbeid er tatt med i posten.

Dekkostnadene er beregnet med 40 000 km som anslått gjennomsnittlig levetid for dekkene. Inkludert i kostnadene er også 2 hjulskift (vår/høst).

Service og reparasjonskostnader omfatter vanlig kilometerservice og reparasjoner som oppstår i løpet av avskrivningsperioden. Det er i prinsipp tatt med kostnader ved eventuelle skader som ikke belastes forsikringen (egenandel ved forsikringsskader).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer