Dagpenger og studier

Forlenger dagpengeordning ut året

Regjeringen forlenger den midlertidige ordningen som tillater at permitterte og arbeidsledige kan studere eller gå på kurs uten å miste dagpengene.

FORLENGER: - Vi må sørge for at de som nå er ledige får den kompetansen som næringslivet etterspør, sier Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar til Dinside. Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD
FORLENGER: - Vi må sørge for at de som nå er ledige får den kompetansen som næringslivet etterspør, sier Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar til Dinside. Foto: Jan Richard Kjelstrup / ASD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

22. april ble det åpnet for at de som er arbeidsledige eller permitterte og mottar dagpenger, kan studere eller ta kurs eller annen opplæring uten å miste dagpengene.

Om ordningen

  • Ordningen er midlertidig og omfatter ledige og permitterte som mottar dagpenger.
  • Ordningen gjelder alle typer kurs og opplæring - også studier hvor man får studiepoeng.
  • Søknadsplikten for å kombinere dagpenger med opplæring oppheves i denne perioden.
  • De nye reglene gjelder både permitterte hvor mange skal tilbake til sin gamle jobb, og arbeidsledige som søker nytt arbeid.
  • Reglene gjelder ikke for studenter som får støtte fra Lånekassen.
  • Kravet om å være aktiv arbeidssøker og tilgjengelig for ny jobb gjelder for alle som mottar dagpenger, også ledige og permitterte som er i opplæring.
  • Ved tilbud om jobb før opplæringen er fullført, blir det opp til den enkelte om man velger å avbryte opplæringen, eller å fullføre i kombinasjon med å være i arbeid.
  • Dersom dagpengemottakaren har startet på et lengre opplæringsløp og fremdeles er uten arbeid på det tidspunktet denne midlertidige ordningen opphører, må dagpengemottakeren regne med å måtte søke om å kombinere dagpenger og utdanning etter de ordinære unntaksreglene.

Dette ble innført som en midlertidig ordning fram til 1. september.

Nå forlenges den midlertidige ordningen ytterligere.

Bedre rustet i arbeidslivet

Per 19. mai var det registrert i alt 372.500 arbeidssøkere, som inkluderer helt og delvis ledige, og helt og delvis permitterte, samt arbeidssøkere på tiltak hos NAV.

Av disse var totalt 230.300 personer permittert, ifølge tall vi har fått fra arbeids- og sosialdepartementet.

- For at permitterte og arbeidsledige faktisk skal kunne benytte seg av de ordningene som regjeringen nå etablerer og oppskalerer, forlenger vi perioden de kan motta dagpenger kombinert med alle former for opplæringstilbud, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Han håper folk nå benytter sjansen til å skaffe seg faglig påfyll og på den måten står bedre rustet i arbeidslivet i årene fremover,

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Dinside at tidligere kriser har lært oss at vi må tilby utdanning og skole for å hindre at folk blir stående varig utenfor arbeidslivet.

- Folks kompetanse er viktig. Vi må sørge for at de som nå er ledige får den kompetansen som næringslivet etterspør, sier Røe Isaksen, og legger til at mange kommer tilbake til jobbene sine nå, men at de ønsker å hindre at ledigheten biter seg fast.

Fornøyd med forlenging

– Det beste man kan gjøre mens man er permittert eller arbeidsledig er å bygge kompetanse. Derfor er det gode nyheter at regjeringen nå utvider muligheten til å studere samtidig som man mottar dagpenger, sier Akademikernes leder Kari Sollien til Dinside.

Sollien sier videre at Akademikerne lenge har jobbet for at permitterte kan ta noe opplæring med studiepoeng uten å miste dagpengene. Sollien er derfor glad regjeringen nå bruker coronakrisen til å prøve ut en slik ordning, som tror muligheten til å studere betyr at flere kan bruke tiden meningsfullt og lettere komme inn i arbeidslivet igjen.

- Jeg håper denne midlertidige ordningen gir erfaringer vi kan bygge videre på. Hvis flere bruker permittering eller arbeidsledighet til å tilegne seg ny kunnskap som arbeidslivet trenger, er det smart ikke bare for den enkelte, men også for samfunnet, sier Sollien.

Studier skal ikke finansieres av Nav

Dinside har tidligere skrevet om hvordan kurs og studier kan gjøre at du mister dagpengene, og lurt på om dette ikke er en regel som kan virke mot sin hensikt nettopp fordi økt utdanning og kunnskap kan bedre mulighetene for å komme i jobb.

Nå tillates det altså å studere mens man mottar dagpenger, men hvorfor bare midlertidig?

- Reglene er som de er av en grunn: Studier skal i utgangspunktet finansieres av Lånekassen, ikke av Nav. Men ekstraordinære situasjoner, krever ekstraordinære tiltak. Etter 2020 vil det fortsatt finnes unntak fra hovedregelen og det vil trolig være nødvendig å gå mer helhetlig gjennom dette regelverket på litt sikt fordi kompetanse er så sentralt for veien videre til jobb, sier Isaksen.

Føres opp på meldekortet

Vanligvis må mottakere av dagpenger som ønsker å ta studier eller annen opplæring, søke Nav om dette på forhånd, men ikke nå.

- Nå slipper man å søke. Man skal fortsatt krysse av for opplæring på meldekortet, men det betyr altså ingenting for dagpengeutbetalingen, sier Isaksen.

Han sier videre at dersom dagpengemottakeren har startet på et lengre opplæringsløp og fremdeles er uten arbeid på det tidspunktet denne midlertidige ordningen opphører 31. desember i år, må dagpengemottakeren regne med å måtte søke om å kombinere dagpenger og utdanning etter de ordinære unntaksreglene, sier Isaksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer