Omsorgspenger

Forlenger ordning til i høst

Mye smitte blant barn den siste tiden ligger til grunn for regjeringens forslag om å forlenge det midlertidige regelverket.

SYKT-BARN-DAGER: Regjeringen vil forlenge de midlertidige ordningene på grunn av smittesituasjonen blant barn. Foto: NTB
SYKT-BARN-DAGER: Regjeringen vil forlenge de midlertidige ordningene på grunn av smittesituasjonen blant barn. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaåret 2020, og nå også 2021, har medført en god del midlertidige endringer, også i reglene for hvor mange sykt-barn-dager ansatte kan ta ut - og med hvilken begrunnelse.

Foreløpig er det flere midlertidige regler som gjelder til og med 30. juni i år, men som regjeringen nå foreslår å forlenge til og med 30. september.

Dobbelt antall omsorgsdager

I 2021 har alle foreldre rett til doble kvoter med omsorgspenger. Dette betyr at det er følgende antall omsorgsdager som gjelder ut 2021 for barn under 12 år, ifølge nav.no:

  • 20 omsorgsdager per kalenderår når du har ett eller to barn.
  • 30 omsorgsdager per kalenderår når du har tre eller flere barn.
  • Når du ikke bor sammen med den andre forelderen, og dere har avtale om delt bosted, får dere 20 eller 30 omsorgsdager hver avhengig av hvor mange barn dere har.
  • Hvis du er alene om omsorgen, dobles antall dager.

Disse reglene kan forlenges

Til og med 30. juni i år gjelder følgende midlertidige regler for omsorgspenger - som nå foreslås forlenget til og med 30. september:

  • Rett til omsorgspenger når barnet er i karantene, eller skoler og barnehager er helt eller delvis stengt.
  • Rett til overføring av dager med omsorgspenger mellom foreldre når skoler og barnehager er stengt.
  • Rett til omsorgspenger selv om kvoten er brukt opp for foreldre til barn som må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn hos barnet eller hos familiemedlem barnet bor med.
  • Rett til omsorgspenger selv om kvoten er brukt opp når skoler og barnehager er stengt.

«Utviklingen i smittesituasjonen og smitteverntiltakene hittil i år, hvor smitten også har økt blant barn, indikerer et høyere forbruk av omsorgsdager enn tidligere lagt til grunn», skriver regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen påpeker at de følger utviklingen nøye og vil vurdere å øke kvoten for omsorgspenger dersom det viser seg at det blir behov for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer