Formelen for et lykkelig ekteskap

Leter du etter den perfekte Valentines-gaven? Det kan være en kalkulator, i følge ny forskning. Etter 10 års undersøkelser har forskerne kommet frem til en formel som med 94 prosent sikkerhet kan forutsi om ekteskapet holder.

Publisert
Sist oppdatert

Er du dårlig i matte? Da kan du lese disse sakene i steden:

Er hun den rette?

Derfor er menn utro

Dette gjør deg lykkelig

Vegar K. Vatn

Matematikk virker kanskje ikke særlig sexy i utgangspunktet, men det kan være brukbart for å finne ut om et ekteskap vil ende lykkelig eller med skilsmisse, i følge forskere ved University of Washington i Seattle.

I en studie med 700 gifte par traff en matematisk formel på 94 prosent av tilfellene den forutså ville ende med skilsmisse.

- Jeg ble overveldet av treffsikkerheten, sier doktor James D. Murray til Reuters Health.

- En av de veldig interessante aspektene med formelen er at den kan brukes til å identifisere problemer i parforhold, sier Murray.

Da psykolog John Gottman spurte Murray om å lage en formel som kunne forutsi hvilke ekteskap som kom til å holde, mente Murray ideen var ”latterlig”. Men så fort han startet arbeidet med formelen ble han “helt hekta”.

Målet var å utvikle et system som kan kvantifisere samspill og kommunikasjon i et ekteskap, forklarer Murray.

Han og hans kolleger så parene snakke sammen om at område de hadde mange meninger om, som for eksempel sex og penger, på videoer som varte i 15 minutter. Forskerne ga poeng og minuspoeng for flere aspekter ved samtalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer