Forsikringene alle bør ha

Innbo, reise og ulykke er et minimum ifølge forsikringsbransjen selv.

Det er slett ikke bare familier som bør sikre økonomien fra inntektsbortfall. Alle som er avhengig av egen inntekt bør gjøre en vurdering av dette. Foto: Colourbox.com
Det er slett ikke bare familier som bør sikre økonomien fra inntektsbortfall. Alle som er avhengig av egen inntekt bør gjøre en vurdering av dette. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med DinSides forsikringskalkulator er det lett å finne ut hvilket forsikringsselskap som gir deg den billigste avtalen.

Men hvilke forsikringer bør man egentlig ha? Innbo, reise og ulykke inngår i anbefalingene fra både Tryg, If og Gjensidige. Men rådene om uføreforsikring er ikke helt entydige.

Dyrere med rabatt: Sjekk før du kjøper forsikringspakke

Avhengig av egen inntekt

Vi har bedt If, Tryg og Gjensidige komme med sin anbefaling til hva en 28 år gammel mann bosatt i Oslo bør ha av forsikringsdekning.

Forutsetninger:

 • Enslig mann, 28 år.
 • 450.000 kroner i inntekt.
 • Bosatt i liten to-roms, selveiet leilighet på Sinsen i Oslo.
 • Verdi på leiligheten er 1.550.000 kroner, tilhørende boliglån er på 1.350.000 kroner.
 • Normal standard på leilighet og innbo.
 • Røyker ikke og har ingen kjente helseplager.
 • Har ikke bil.

Vår mann har altså et boliglån som er tre ganger den årlige inntekten. Som enslig har han heller ingen partner å spille på dersom han får økonomiske utfordringer.

– Alle som er avhengig av egen inntekt, har behov for uføreforsikring. Uførepensjon fra NAV er ikke nok til å opprettholde levestandarden hvis du blir arbeidsufør, uttaler Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

Les også: Samboere er ofte for dårlig sikret

Selskapenes anbefalinger

Men det er nettopp på uføredekningen vi finner den største forskjellen mellom selskapene. Mens If primært anbefaler uføreforsikring med engangsutbetaling, foreslår Gjensidige at man skal velge uføreforsikring med løpende utbetaling. Tryg har ikke inkludert uføreforsikring i det hele tatt.

If skadeforsikring anbefaler:

 • Pakken If Basic med dekning for innbo, reise og ulykke.
 • Uføreforsikring med engangsutbetaling.
 • Totalpris: 4.892 kroner i året.
Gjensidige anbefaler:
 • Innboforsikring.
 • Reiseforsikring.
 • Uføreforsikring med løpende utbetaling.
 • Ulykkesforsikring.
 • Totalpris: 7.416 kroner i året / 6.679 kroner med sikkerhetsrabatt.
Tryg anbefaler:
 • Innboforsikringen Young Living Stuff.
 • Reise- og ulykkesforsikringen Young Living Travel & Accident.
 • Totalpris: 2.298 kroner i året.

Vi ser altså en stor differanse i hva selskapene foreslår, både med tanke med årlig pris og omfanget av forsikringene. Og nettopp det er det viktig å merke seg. Her er det nemlig ikke epler og epler som sammenlignes. Det er viktig å sette seg inn hva som faktisk inngår i forsikringen før du vurderer prisen.

Dette inngår i forsikringene

I tabellen ser du en enkel beskrivelse av hva som er omfattet av forsikringene, samt hvor stor dekningen er. Selv om det er litt jobb, kan det være nyttig å sette opp en tilsvarende tabell når du skal vurdere tilbud du har fått fra forsikringsselskapene opp mot hverandre. Du bør imidlertid lese de komplette vilkårene nøye før du signerer forsikringsavtalen.

Informasjonen er innhentet fra e-post korrespondanse med selskapene, samt fra vilkår og produktbeskrivelser. Foto: Tuva Moflag
Informasjonen er innhentet fra e-post korrespondanse med selskapene, samt fra vilkår og produktbeskrivelser. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Selv om alle de tre selskapene anbefaler å ha en innboforsikring, er det faktisk noen som kan slippe unna:

Roald Stigum Olsen i Tryg påpeker at mange unge er dekket av foreldrenes forsikring. Her kan det være penger å spare. Foto: Tryg
Roald Stigum Olsen i Tryg påpeker at mange unge er dekket av foreldrenes forsikring. Her kan det være penger å spare. Foto: Tryg Vis mer


– Vær oppmerksom på at dersom den unge ikke har meldt flytting til egen bolig, er student eller på annen måte bor midlertidig på annet sted enn foreldrene, vil man være fullt dekket gjennom foreldrenes innboforsikring hos oss i Tryg og man trenger i slike tilfeller ingen egen innboforsikring, opplyser Roald Stigum Olsen, konstituert kommunikasjonssjef i Tryg til DinSide.

Mange er underforsikret

Som DinSide har påpekt tidligere er det likevel mange som ikke er tilstrekkelig dekket når det kommer til innboforsikring. En av grunnene kan være at man oppretter forsikring i etableringsfasen, og ikke utvider forsikringen i takt med den materielle velstandsøkningen. Noen har faktisk ikke forsikring i det hele tatt.

– Hver gang det brenner i en boligblokk eller bygård er det noen som ikke har innboforsikring. I tillegg til at de ikke får erstattet innbo vil de nesten alltid måtte betale noen av utgiftene til midlertidig opphold selv, eller ordne innkvartering hos venner og kjente, påpeker Christian Haraldsen, informasjonssjef i Gjensidige.

Unngå økonomisk felle: Ikke bli sittende med svarteper ved samlivsbrudd

Sjekk med arbeidsgiver først

Når det gjelder uføreforsikringer, er det lurt å sjekke hva du har gjennom arbeidsgiver. Forsikringsselskapene sender som regel ut en årlig oppdatering til de ansatte om aktuelle beløp. Sjekk disse papirene eller ta kontakt med HR-avdelingen for å få informasjonen du trenger. Disse tallene er nyttige å ha tilgjengelig når du skal bestille eller endre personforsikringene dine.

Haraldsen i Gjensidige påpeker at man kan droppe uføreforsikringen dersom man har en tilstrekkelig dekning gjennom arbeidsgiver.

Denne journalisten har tatt utgangspunkt i dekning hos arbeidsgiver, og deretter «toppet opp» med en tilleggsforsikring for å få ønsket dekning (basert på gjeldsgrad og familieøkonomien for øvrig). Mitt regnestykke er basert på man skal ha råd til å beholde huset ved ektefelles dødsfall eller inntektsbortfall som følge av ulykke eller sykdom.

Lurt å tenke på når du ska velge forsikring:

 • Du kan droppe innboforsikringen dersom du er dekket av foreldrenes forsikring.
 • Gjør en grov vurdering av verdiene dine før du velger forsikring. Det er stor forskjell på 300.000 og 750.000 i dekning.
 • Velg gjerne helårs reiseforsikring selv om dette er litt dyrere. Fordelen er at du er dekket selv på dagsturer. Denne journalisten ble frastjålet vesken i Oslo og fikk tapet dekket gjennom reiseforsikringen.
 • Sørg for å ha en uføreforsikring som gjør at du kan dekke dine økonomiske forpliktelser ved inntektsbortfall. Dette kan være engangs- eller løpende utbetalinger, avhengig av om du vil ha muligheten til å slette gjeld eller sikre en jevn utbetaling ved uførhet.
 • Dropp uføreforsikringen dersom dekning gjennom arbeidsgiver er tilstrekkelig, eller topp opp med en privat forsikring for å få dekningen du ønsker.

Les også: Slik kan pensjonen fra arbeidsgiver bli 400.000 kroner høyere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer