Forsikringshjelp: 22 prosent rente

Er kassen tom når forsikringen skal betales, får du tilbud fra selskapet om å dele opp regningen, og ta det etterhvert. Det er bare en hake ved disse tilbudene: De øker regningen med renteføtter på lynkreditt-nivå.

Publisert
Sist oppdatert

Forsikringshjelp: 22 prosent rente

  1. Finn ditt selskap her


I dag avslører vi at prisen for å stykke opp forsikringsregningen og betale deler av den etter hovedforfall er helt på linje med prisene for lynkreditt uten spørsmål.

Forskuddsrente

Vår gjennomgang av selskapenes praksis viser at tillegget beregnes på samme måte hos alle. Når du ber om at innbetalingen deles opp, legger selskapet på en viss prosent av polisen, avhengig av hvor mange delbetalinger du ønsker. Deretter kreves de nye terminsummene inn forskuddsvis, noe som sender den effektive renten på kreditten, som dette jo er, opp i stratosfæren.

De dyreste hjelperne
SelskapAntall terminer i åretBetalingsmåteØker premien med
(prosent)
Tilsvarer lån til effektiv rente
Trygg Hansa2alle522,16 %
Vital2giro417,36 %
Terra2giro/avtalegiro417,36 %
Vital 4giro617,11 %
Terra4giro/avtalegiro514,10 %
Alle priser innhentet fra forsikringsselskapene mandag 9. januar 2006. Effektiv rente er beregnet med DinSides Betalingsstrømkalkulator

Inntil 22 prosent effektiv rente kan du måtte betale for å få regningen stykket opp, i stedet for å betale alt i ett jafs. Nedenfor ser du de fem aller dyreste tilfellene vi har funnet ved årets gjennomgang.


Men om du ikke finner selskapet ditt i denne tabellen, finner du det ganske sikkert i oversikten over alle selskapene, som du finner hvis du trykker her. Dette er nemlig helt vanlig praksis hos forsikringsselskapene. For folk som ønsker å fordele betalingen, er det nesten umulig å komme utenom et solid prispåslag.

Sno deg med avtalegiro

Gjensidige begynte i fjor på denne tiden å tilby å dele opp forsikringen uten å øke premien. Forutsetningen for at det skal være gebyrfritt er imidlertid at kunden betaler med avtalegiro - for andre betalingsformer, økes regningen med mellom 10 og 13 prosent effektiv rente. I år har If kommet delvis etter - velger du månedlige betalinger med avtalegiro, økes ikke premien. Ved alle andre varianter, gir også If økt premie i størrelsesorden 13 prosent. Helkunder i Sparebank 1 som har enten bilforsikring eller husforsikring, får månedlig betaling med avtalegiro uten noe tillegg. For alle andre typer kunder og avtaler gir også Sparebank 1 påslag.

At betalingen skjer helautomatisk gir imidlertid ingen som helst garanti for at kreditten blir billigere. Hos flere av selskapene får det ingen betydning hvilken måte du betaler på, slik tilfellet er hos Trygg-Hansa.

- Ja det stemmer, det er 5 prosent hos oss, sier markedssjef Ellen Bye Knutsen i Trygg-Hansa Forsikring. - Men vi tilbyr kundene å ha hovedforfall på forskjellig tidspunkt for de ulike forsikringene, nettopp for å dele opp store beløp. Veldig mange av våre kunder velger denne løsningen, og på den måten sparer de påslaget på 5 prosent.

Administrerende direktør Anne Ombye i Trygg Hansa opplyser at selskapet nesten ikke har kunder som benytter seg av tilbudet om terminvise påslag, noe vi kan ha forståelse for.

Ikke kreditt?

Men om tilbudet om oppstykking ikke brukes av Trygg Hansas kunder, er jo faktisk dette tilbud til alle hos alle selskaper. Og med slike renter, kunne en tenke seg at effektiv rente fremgikk klart og tydelig i markedsføringen av den velvillige hjelpen til januartrengende.

Men den gang ei - Forbrukerombudet mener nemlig at denne typen avtaler ikke faller inn under det som reguleres av Finansavtaleloven.

Forsikringshjelp: 22 prosent rente

  1. Finn ditt selskap her

- Ettersom forbrukeren også ved terminvise betalinger betaler på forskudd, vil det etter vårt syn neppe dreie seg om en kredittavtale som utløser krav om opplysninger om effektiv rente, sier rådgiver Ingrid Sandvei hos Forbrukerombudet til DinSide.


- For at ikke markedsføringen skal være villedende og i strid med markedsføringsloven, er det imidlertid viktig at det gis klare og tydelige opplysninger om hva det vil koste forbrukeren å foreta delvise innbetalinger. Etter vår vurdering vil det i slike tilfeller først og fremst være viktig at det gis opplysninger om hva premiens totalbeløp vil utgjøre ved henholdsvis terminvis betaling og betaling under ett, sier Sandvei.

Bare hos oss

Så vet du det. Vil du vite hva prisøkningen tilsvarer i effektiv rente ved denne typen avtaler, må du ikke lete på selskapenes hjemmesider. Alt du trenger å vite om selskapenes priser, finner du hvis du trykker her. Og vi forstår godt alle som, etter å ha sett årets priser, heller spiser ti-kroners frossenpizza hver dag i ukesvis, fremfor å dele opp forsikringsregningen.

Hva ditt selskap tar for å dele opp regningen kan du se hvis du trykker her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer