Mobilbruk i bil

Forsikringsselskap vil belønne sjåfører som ikke bruker mobil

Fremtind utvikler en ny, smart bilforsikring som skal avdekke mobilbruk mens du kjører, og belønne deg hvis du lar telefonen ligge. Naf er, derimot, skeptiske.

MOBIL I BIL: Analyser fra Statens Vegvesen viser at uoppmerksomhet hos sjåføren bidrar til nesten hver tredje dødsulykke i trafikken. 
 
Når Fremtind utvikler neste generasjon smart bilforsikring, fokuserer de derfor mye på mobildistraksjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MOBIL I BIL: Analyser fra Statens Vegvesen viser at uoppmerksomhet hos sjåføren bidrar til nesten hver tredje dødsulykke i trafikken. Når Fremtind utvikler neste generasjon smart bilforsikring, fokuserer de derfor mye på mobildistraksjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Mye tyder på at distraherte sjåfører med mobilen i hånden er den nye fyllekjøringen, sier Stine Bakke-Haugseth, leder for smart bilforsikring i Fremtind, til Dinside.no.

Dette er grunnen til at DNB og Sparebank 1s felles forsikringsselskap vil fokusere på mobilbruk i bilen nå når de utvikler sin neste generasjons smarte bilforsikring.

- Målet er å bevisstgjøre og motivere sjåførene til tryggere kjøreatferd gjennom belønning, for eksempel rabatt på forsikringen eller andre fordeler, samt gamification i appen, sier Bakke-Haugseth videre.

Fremtind vil, derimot, ikke straffe sjåførene som bruker mobilen mens de kjører. Baktanken deres er å motivere gjennom belønning.

- Interessant

Seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk synes belønning for ikke å bruke mobilen under kjøring, er et svært interessant tiltak.

- Belønning er ofte en god motivasjonsfaktor når vi skal forsøker å påvirke atferd. Hvis ordningen gjør at færre bruker mobilen under kjøring, er dette svært positivt for trafikksikkerheten, sier Johansen til Dinside.no.

Trygg Trafikk har for øvrig god kjennskap til at enkelte forsikringsselskap har smart bilforsikring gjennom app-baserte løsninger med atferdsregistrering. Internasjonalt er dette storindustri, blant annet kan Kinas største forsikringsselskap påvise store besparelser i sin, antakeligvis, enorme kundeportefølje, ifølge seniorrådgiveren.

Mobilen som sensor

Gjennom smart bilforsikring har Fremtind registrert nærmere 300 millioner kjørte kilometer. Det gjør at de vet svært mye om hvordan nordmenn kjører og eier bil, samtidig som de har liten konkret innsikt i hvor stor risiko mobildistraksjon faktisk utgjør.

Tidligere analyser fra Statens Vegvesen viser imidlertid at uoppmerksomhet hos sjåføren bidrar til nesten hver tredje dødsulykke i trafikken.

- I den nye versjonen av smart bilforsikring kommer vi til å kun bruke mobiltelefonen som sensor, ikke en smartplugg koblet inn i diagnoseporten i bilen som før, forklarer Bakke-Haugseth.

Med mobilen som sensor og funksjonene de utvikler i appen kan forsikringsselskapet gi kundene en enda mer riktig pris, basert på deres faktiske kjøreatferd og ikke bare basert på demografiske variabler.

Dette vil registreres

Det vil altså si at appen i den nye smarte bilforsikringen til Fremtind vil registrere dersom sjåføren bruker mobilen mens han eller hun kjører.

Stine Bakke-Haugseth, leder for smart bilforsikring i forsikringsselskapet Fremtind.
Stine Bakke-Haugseth, leder for smart bilforsikring i forsikringsselskapet Fremtind. Vis mer

Appen vil også registrere andre forhold ved sjåførens kjøreadferd, blant annet akselerasjon og nedbremsing, noe som indikerer god flyt og planlagt kjøring.

- Vi har ikke endelig landet det nye konseptet rundt hvilke fordeler kundene vil få, og hvilken kjøreatferd som skal utløse det, men per i dag er det slik at de som har smart bilforsikring kan oppnå en rabatt på opp mot 15 prosent av forsikringsprisen, sier Bakke-Haugseth.

Kundene får ikke dyrere forsikring om de har generelt dårlig kjørescore, og kjøredata brukes ikke i oppgjørssaker hvis uhellet er ute. Fremtinds oppgjørsmedarbeidere har rett og slett ikke tilgang til kjøredataene.

Det gjenstår litt dermed litt utviklingsarbeid, men forsikringsselskapet håper å lanserer løsningen for alle kunder før jul.

Naf er skeptisk

Norges Automobilforbund (Naf) er i utgangspunktet positive til tiltak som kan redusere ulovlig bruk av mobiltelefon i bilen. Likevel er de skeptiske til løsningen til Fremtind.

- Denne type tiltak som innebærer en systematisk registrering og kartlegging av forbrukerens adferd, og kan fort bli svært inngripende i den private sfæren til forbrukeren, sier Nils Sødal i Naf til Dinside.no.

Fremtind svarer at de naturligvis er opptatt av og bevisst på denne problemstillingen, som de også diskuterer med Datatilsynet og andre aktører.

- Vi ønsker å registere minst mulig data og samtidig øke trafikksikkerheten. Som sagt, bruker vi ikke denne typen data i skadeoppgjør, og smart bilforsikring er frivillig. Vår erfaring er at kundene stoler på oss med tanke på å dele kjøredata, sier Bakke-Haugseth.

- Straffen bør svi mer

Gjensidige, som har Norges mest kjøpte bilkasko-forsikring, er enig i at mobilbruk i bil er livsfarlig og kan sammenlignes med å kjøre kraftig ruspåvirket.

- Vi avkorter mye på forsikringen om vi oppdager at mobil kan være årsak til en skade. I de groveste tilfellene har vi avkortet fra 100.000 kroner og oppover, sier kommunikasjonssjef Arne Voll til Dinside.no.

I dag er boten for mobilbruk mens du kjører kun på nivå med å ikke bruke bilbelte, altså 1700 kroner. Gjensidige mener at mobilbruk må koste så det svir dersom det skal være håp om bedring, kanskje helt opp mot én månedslønn.

Vil skape gode vaner blant de unge

Det er dessverre vanskelig for forsikringsbransjen å avdekke mobilbruk per i dag, fortsetter Voll.

I tillegg til å bombardere bilistene med informasjon om faren ved mobilbruk i bil, har forsikringsselskapet også prøvd å innføre tasteplasser i samarbeid med Norges Automobilforbund (Naf), hvor du kunne svingt av veien og parkere og få tilgang til wifi, taste og ringe i trygge omgivelser.

Gjensidige har sett på lignende tiltak som Fremtind, men har også lansert en ungdomsavtale der alle unge som kjører skadefritt frem til de fyller 23 år får tilbakebetalt inntil 10.000 kroner, samt en øvelseskjøringsapp som gir deg 60 prosent i startbonus på din første bilforsikring når du har øvelseskjørt 2000 kilometer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer