Trippelgaranti

Forsikringsselskaper endrer vilkår etter coronautbruddet

Flere har betalt ekstra for forsikringer som ikke gjelder under pandemier og epidemier. Forbrukerrådet mener «forsikringene» er lite verdt.

CORONA-VILKÅR: Den 20. mars endret Fjordkraft vilkårene for tilleggsproduktet sitt Trippelgaranti, i likhet med flere andre strømselskap. Les hva dette betyr for kunder som betaler for dette, samt hva Forbrukerrådet synes om denne nylige endringene, i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
CORONA-VILKÅR: Den 20. mars endret Fjordkraft vilkårene for tilleggsproduktet sitt Trippelgaranti, i likhet med flere andre strømselskap. Les hva dette betyr for kunder som betaler for dette, samt hva Forbrukerrådet synes om denne nylige endringene, i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med en strømforsikring lover strømselskapene som tilbyr disse at de dekker strømregninga di hvis du blir sykmeldt, arbeidsledig eller lynet slår ned hjemme hos deg.

Strømforsikring er altså et tilleggsprodukt du kan betale ekstra for hver måned når du får strømregninga. Typisk koster forsikringen 1,50 kroner per dag, altså maks 46,50 kroner i måneden.

Mange strømkunder betaler gjerne for denne forsikringen uten å vite det, siden flere strømselskap legger ekstrakostnaden automatisk til regninga. Du bør dermed sjekke dette og si opp forsikringen hvis du ikke ønsker å betale for den.

Innfører corona-vilkår

Nå varslernimidlertid flere strømselskap at de endrer forsikringsvilkårene slik at forsikringen ikke gjelder ved samfunnsmessige konsekvenser når Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer en sykdom eller et virus som pandemi eller epidemi.

Fjordkraft, Glitre Energi og Midt Energi, for eksempel, har varslet slike endringer fra 20. mars 2020.

Foto: skjermdump (trykk på pilene i hjørnet for å se større bilde)
Foto: skjermdump (trykk på pilene i hjørnet for å se større bilde) Vis mer
Foto: skjermdump (trykk på pilene i hjørnet for å se større bilde)
Foto: skjermdump (trykk på pilene i hjørnet for å se større bilde) Vis mer
Foto: skjermdump (trykk på pilene i hjørnet for å se større bilde)
Foto: skjermdump (trykk på pilene i hjørnet for å se større bilde) Vis mer

- Knapt verdt papiret de står skrevet på

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet framholder at strømselskapene står helt fritt til å endre vilkårene sine med én måneds varsel med den forutsetning av kundene som betaler for forsikringen får tydelig beskjed.

Han legger likevel til at disse strømforsikringene i utgangspunktet er både dårlige og dyre, og det skal svært mye til for at de gjelder.

- Når selskapene nå også legger inn unntak for pandemier, er forsikringene knapt verdt papiret de står skrevet på, sier Iversen til Dinside.

Hvis du ønsker å klage på vilkårsendringene, så må du først klage til selskapet, før du eventuelt tar saken videre til Finansklagenemnda.

- Naturlig med nye vilkår i nytt risikobilde

Kommunikasjonsrådgiver Frode Fjellstad i Fjordkraft sier de har innført nye unntaksbestemmelser fra forsikringsleverandøren sin om uforutsette hendelser til også å gjelde pandemier og epidemier.

- Når risikobildet endrer seg dramatisk, er det naturlig at forsikringsselskapene må endre vilkår eller pris, sier Fjellstad til Dinside.

Det samme gjelder for kundene i Glitre Energi Strøm som har tegnet strømforsikring, ifølge administrerende direktør Jan Vidar Thoresen. Han viser videre til informasjonen på nettsiden deres:

Årsaken til vilkårsendringene er at den ekstraordinære corona-situasjonen har ført til en vesentlig endret risiko for selskapet sammenlignet med det som var gjeldende da forsikringsavtalen ble inngått. Av denne grunn ser de det som nødvendig å gjøre denne endringen slik at de forhåpentligvis kan fortsette å tilby forsikringen når situasjonen har normalisert seg.

- Det er forsikringsselskapet INSR Forsikring som har det formelle forsikringsforholdet med kundene. Vi er et bindeledd for salg, sier Thoresen til Dinside.

Når forsikringen gjelder

Hva tenker dere om at flere av deres kunder har betalt for denne forsikringen måned etter måned nettopp for situasjoner som mange av dem befinner seg i nå, altså at de er permitterte eller sykmeldte, og da gjelder forsikringen ikke lenger?

- Det er kun pandemi som er nytt i vilkårene, og forsikringen dekker fortsatt arbeidsuførhet og permittering i en normalsituasjon, samt egenandel ved lynnedslag, svarer Fjellstad.

- Er kunden berettiget en erstatning for permittering som oppsto før 20. april, er det ingen endring for det skadetilfellet. For kunder som tegnet forsikring etter 20. mars, derimot, gjelder de nye vilkårene umiddelbart, legger han til.

De samme reglene gjelder for forsikringskundene til Glitre Energi. Dinside har ikke lykkes i å få kommentar fra Midt Energi, som også har endret vilkårene etter coronavirusutbruddet.

Slik reagerer kundene

Fjordkraft-kundene er varslet via strømselskapets nettside og med informasjon og lenke på fakturaen.

- Ut fra tilbakemeldingene kundene har kommet med etter vilkårsendringene, er noen misfornøyde, mens andre viser forståelse for at mange tjenester i ulike bransjer opplever endringer i denne ekstraordinære situasjonen, sier Fjellstad.

Ikke alle har innført corona-vilkår

Det finnes, imidlertid, strømselskap som ikke har innført «corona-vilkår» i forsikringene sine.

Ett eksempel på dette er Hafslund Strøm med sin strømforsikring kalt Trygg Hverdag. Kunder som har denne forsikringen som en del av strømavtalen får strømregningen dekket dersom de har vært sykemeldt eller permittert i minst 30 dager.

- Dette gjelder i prinsippet uansett årsak, og det er ikke gjort unntak for pandemier, sier kommunikasjonssjef Julie Hæhre i Hafslund til Dinside.

Hun forteller videre at strømselskapet har et godt forhold til forsikringspartneren sin, og i disse dager har de løpende dialog med dem.

- Vi har ikke mottatt signaler om at vilkårsendringer vurderes, men eventuelle endringer vil varsles kundene på forsvarlig måte og følge reglene i forsikringsavtaleloven, sier Hæhre avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer