Forsikringssvindel for 518 millioner

Forsikringsselskapene truer med forsikringsnekt og politianmeldelse – er det verdt det?

Ikke bli fristet til å legge på ekstra i forsikringskravet. Det kan koste deg dyrt. Foto: Colourbox.com
Ikke bli fristet til å legge på ekstra i forsikringskravet. Det kan koste deg dyrt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2011 ble det avslørt forsikringssvindel for mer enn en halv milliard kroner, viser tall fra FNO (Finansnæringens Fellesorganisasjon). Det vanligste er at svindlere arrangerer skaden selv, eller melder inn skader som ikke har skjedd til selskapene.

– Men å pynte på historien kan få veldig store konsekvenser. Blir du tatt i løgn, får du ingenting. Sakene blir også politianmeldt, advarer Kristina Picard, kommunikasjonssjef i Storebrand.

Bilsvindel på topp

Bil er på svindeltoppen når det gjelder antall saker. I 2011 var 42 prosent av de avdekkede sakene bilsaker. I gjennomsnitt prøver de som blir avslørt for bilsvindel å lure til seg i overkant av 100.000 kroner. Usannsynlige bilbranner er blant tegnene som får varsellampene til å blinke hos forsikringsselskapene.

Litt ekstra blir fort ingenting

Mange av svindelsakene starter riktignok som helt legitime forsikringskrav. Problemet starter når kunden faller for fristelsen til å legge på litt ekstra.

– Vi har nylig sett eksempel på løgn i et anmeldt boliginnbrudd. Tyven fikk med seg en del fra boligen. I tillegg tok han bilnøkkelen og stjal bilen, som senere ble funnet med store skader. Men så blir kunden fristet til å utnytte situasjonen, og plusser på en rekke ting som skulle ha blitt stjålet fra boligen. Etter grundig gjennomgang var det ikke mulig å finne spor etter at kunden hadde anskaffet seg disse tingene. Konsekvensen ble derfor at kunden fikk avslag på hele kravet, også på den skadete bilen. Hadde kunden vært ærlig, ville hun uten problemer fått dekket skadene på bilen og alt det tapte, forteller Picard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer