Forsker på akupunktur

Engelske forskere setter søkelyset på akupunktur. De ønsker å finne ut av om det er nålene eller psykologiske faktorer som helbreder pasienter.

Publisert
Sist oppdatert

En gruppe forskere fra University of Southampton har gjennomført tidligere undersøkelser om effektiviteten ved akupunktur. De fant blant annet ut at nålene kan redusere kroniske nakkesmerter med opptil 60 prosent.

Nå planlegger de samme forskerne å samle 300 pasienter til en ny undersøkelse. Målet denne gangen er å undersøke om det finnes psykologiske faktorer bak helbredelsene.

Forholdet mellom lege og pasient
Målet med forskningen er denne gangen å finne ut av om behandlingen blir bedre om forholdet til legen også er godt. Det sier leder av forskningsgruppen, lege Peter White til BBC.

- Moderne medisin har til en viss grad glemt å fokusere på forholdet mellom pasient og lege som et bidrag til om pasienten blir frisk. Alternativ medisin kan kanskje bidra med en bedre modell for å forstå dette samspillet, mener White.

Slemme og snille leger
For å få til undersøkelsen på en riktig måte vil noen leger bli instruert til å være avvisende mens andre skal være spesielt oppmerksomme og sympatiske til pasientene.

Under behandlingen vil noen deltakere i forsøket også få nåler som ikke settes slik at de har effekt i følge teoriene bak akupunktur. Dette gjøres for å finne mer ut av om det er nålestikkene i seg selv eller den faktiske akupunkturen som hjelper.

Utløser kjemikalier
I følge teoriene bak akupunktur kan nålene påvirke flommen av energi gjennom kanaler i kroppen. Denne tanken deles ikke av White som mener at det ikke finnes noen gode beviser for dette.

Han mener derimot at behandlingen kan utløse kjemikalier som serotoniner og endorfiner i kroppen. Disse kjemikaliene kan regulere humøret og dempe smerter, og derfor gi en effekt hos mange pasienter.

 

Mozon 19.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer