Først ute med renteheving

Norges Bank har satt opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å heve styringsrenten som de første i Europa.  Foto: Sturlason
Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å heve styringsrenten som de første i Europa. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Ny styringsrente er 1,50 prosent.

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst. Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet. I forrige møte vurderte hovedstyret å sette opp renten. Utviklingen tilsier at det er riktig å sette opp renten nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Hovedstyrets strategi er at renten bør ligge i intervallet 1,25 til 2,25 prosent i tiden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 24. mars 2010, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- Analysen i Pengepolitisk rapport 3/09 tilsier at styringsrenten deretter økes gradvis i tiden fremover, sier sentralbanksjef Gjedrem.

Hva var renten i 2004? Gjett - og se selv!

Først i Europa

Med dagens renteheving er Norge det første landet i Europa som starter rentehevingene, et sikkert tegn på at Norge har kommet godt ut av finanskrisen sammenlignet med andre europeiske land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer