Første varmepumpetest gjennomført

Forbrukerrapporten og Konsumentverket i Sverige har testet varmepumper som er til salgs i Norge og Sverige. Men lønner det seg egentlig? Fellene ved varmepumpe finner du her.

Publisert
Sist oppdatert

I følge Forbrukerrapporten er de fleste av dagens varmepumper laget for å kjøle ned boliger. Selve oppvarmingen av hus er altså en tilleggsfunksjon, og det er heller ingen produsenter som har brukt ressurser på å teste hvordan varmepumpene fungerer under norske forhold.

Nå er imidlertid den første store testen av hvordan varmepumpene oppfører seg ved vintertemperaturer klar. Varmepumpene er testet ved temperaturer helt ned til minus tyve grader, og trykker du på lenkene til høyre kommer du rett til testresultatene.

Gode - og dårlige - nyheter

Den gode nyheten er at varmepumpene har blitt mer effektive de siste årene. De gir altså mer varme i forhold til den elektrisiteten de bruker.

Den dårlige nyheten er at kvaliteten på de ulike varmepumpene varierer. Noen av pumpene kan for eksempel ikke brukes i nærheten av sjø, fordi de ikke tåler saltholdig luft. Mens andre igjen stenger ned når temperaturen nærmer seg minus tyve. Testen avslørte også at det var vanskelig å kåre en vinner, men at taperen var lett å finne.

Hvilken pumpe som gir størst besparelse avhenger av klimaet der du bor, ettersom noen pumper yter mer enn andre ved samme temperatur. Men testen viser klart at pumpen fra Foma sparer minst strøm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer