Førstehjelp gjøres ofte feil

I følge to nye undersøkelser utføres ofte mangelfull førstehjelp av leger og sykepleiere.

Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 600.000 personer dør årlig av plutselige hjerteproblemer i Nord Amerika og Europa. Problemene kan komme av hjerteinfarkt eller en hjertelidelse.

Stressende situasjonDen mangelfulle førstehjelpen finner sted både på sykehuset og utenfor sykehuset. Typiske feil er at man ikke presser hardt eller raskt nok på den skaddes bryst, eller pustet luft inn i lungene for ofte.

Forskerne tror at stress er en av grunnene til den mangelfulle hjerte- og lungeredningen. Det er vanskeligere å skulle utføre førstehjelp i en virkelig livstruende situasjon enn det er i klasserommet.

Norsk hjelpDen ene undersøkelsen besto av 176 norske, svenske og britiske hjertepasienter som fikk hjelp av leger og sykepleiere. Hjerte- og lungeredning ble kun utført halvparten av gangene, og de fleste trykkene var for svake. Den andre undersøkelsen involverte 67 voksne pasienter i Chicago, og helsepersonellet gjorde minst én feil i førstehjelpen 80 prosent av gangene.

I undersøkelsene ble det brukt en hjertemonitor som inneholdt en liten sensor. Monitoren er utviklet av firmaet Lærdal i Stavanger. Sensoren ble satt på pasientens bryst, og den evaluerte dybden av brystpresset og andre sider ved førstehjelpen. Monitoren inneholdt også en automatisk stemme som skal si fra når presset mot brystet ikke er hardt eller ofte nok. Stemmen ble imidlertid ikke brukt under studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer