Førstehjelp i prosentregning

Nå får du endelig hjelp til prosentregningen.

Publisert
Sist oppdatert

Flink i prosentregning? Nei vel, ikke du heller? Men nå er hjelpen heldigvis på vei.

Test deg selv: Prosentregning

Nye kalkulatorer

Med DinSides geniale prosentkalkulatorer er du nå rustet til å svare på nesten et hvilket som helst prosentregningsspørsmål som måtte komme opp.

Dette gjelder både spørsmål om hvor mye en viss prosentsats utgjør av et visst beløp. Og hvor mye en økning i et visst beløp utgjør i prosent av det opprinnelige beløpet. Blant annet.

Øhhhmmm, hvor mye er det jeg sparer i kroner og øre da? Foto: Colourbox.no.
Øhhhmmm, hvor mye er det jeg sparer i kroner og øre da? Foto: Colourbox.no. Vis mer


Prosentregning trenger selvsagt ikke bare å handle om "beløp". Det kan like gjerne være appelsiner, bananer, temperaturer og antall bøker - ja, alt mellom himmel og jord kan man bruke prosentregning til å beskrive. Og så kjedelig det er når man regner feil - det er alltid noe omgivelsene synes er hysterisk morsomt, samtidig som de sent glemmer feilen.

Vanlig prosentregning

Den første kalkulatoren tar for seg vanlig prosentregning. Her taster du inn det beløpet du ønsker å beregne prosent av. Dernest taster du inn prosentsatsen, eller eventuelt, krysser av for beregn moms, som da automatisk vil gi deg en prosentsats på 25.

Eksempel: Med et beløp på 1.000 kroner, og en prosentsats på 24 prosent, får du 240 kroner i resultat.

Ny kalkulator: Prosentregning

Prosentvekst

Den andre kalkulatoren tar for seg prosentuell vekst (eller fall). Det er ofte i forbindelse med slike beregninger at deg går i surr for de som ikke akkurat har en professortittel i prosentregning.

Ny kalkulator: Prosentvekst

Denne kalkulatoren kan for eksempel vise hvor mange prosent en bolig har steget i verdi, om du oppgir start- og sluttverdien. Alternativt kan du oppgi prosentveksten, og få en sluttverdi, eller oppgi sluttverdien og prosentsatsen, og få en startverdi. Med andre ord: Fyller du inn to av de tre tomme rubrikkene, vil kalkulatoren beregne den rubrikken som er tom. Kalkulatoren kan selvsagt også beregne negativ vekst.

Test deg selv: Mega-mattetest

Flere DinSide-kalkulatorer:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer