Førstehjelp mot sommerplager

Dessverre er sommerferien også tiden for de mange skader i møtet med naturens brennende, stikkende og bitende vesen. Mozon gir deg sommerens førstehjelpsråd.

Publisert
Sist oppdatert

Det sies at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men om sommeren ligger vi ikke så langt etter når det gjelder små uhell ute i solen og på stranden. Her er noen tips til hvordan du kan forebygge og lindre noen av de mest vanlige problemene i sommerferien.

Insektbitt
Myggen er en artig liten kar som ikke sjenerer seg for å angripe i flokk ved solnedgang. Det er særlig i skumringen og litt utpå kvelden myggproblemene blir verst. Bruk myggstift eller spray på utsatte kroppsdeler og smør med kløstillende medikamenter når skaden først er skjedd. Noen myggstikk er ikke farlige i seg selv men kan bli et irriterende problem om du klør på stikkene som kan utvikle seg til små sår.

Veps og bi-stikk er smertefullt og kan gi alvorlige allergiske reaksjoner. Det første du skal gjøre er å se etter akutte reaksjoner utenfor bittstedet, som utslett, pustebesvær eller hevelser på lepper, øyelokk eller i strupen. Om noen reagerer allergisk på insektbitt bør du oppsøke akutt medisinsk hjelp.

Husk å forsikre deg om at brodden er fjernet fra stikkstedet og vask stikket med vann og såpe. Kalde omslag eller is kan dempe hevelser og lindre smerten.

Flått er et lite svart insekt som trives i skogen og på huden til dyr og mennesker. Om du oppdager flått på kroppen bør du fjerne den med pinsett. Glem gamle triks som sigarettglør eller vaselin, du risikerer at flåtten legger igjen enda mer bakterier i huden om du ikke fjerner den så raskt som mulig.

Livet i fjæra
Brennmaneter er et problem mange steder langs kysten. Trådene fra brennmaneten gir sterk svie og utslett på det utsatte området. Sørg først for at alle rester av trådene er fjernet før du begynner behandling. Det kan hjelpe å vaske området med eddik eller lindre svien med et håndkle dyppet i sjøvann. Noen sverger også til å gni huden med en glassmanet.

Små kuttskader fra stein eller glasskår er nesten uunngåelig for aktive barn og voksne om sommeren. Rent vann og såpe brukes til å rense såret, deretter kan du forbinde med bandasje eller plaster. Det kan være lurt å smøre såret med anti-infeksjonskrem noen ganger om dagen for å sikre at såret gror som det skal.

Brennesle
Det blir ikke riktig sommer før man minst en gang roter seg bort i brennesle på jakt etter en forsvunnet fotball eller frisbee. På samme måte som brennmaneter kan dette være smertefullt men neppe spesielt farlig. Forsøk å gni området med knuste løvetannblad eller stilken på en rabarbra.

Pass deg for solen
Solbrenthet er ubehagelig på kort sikt og farlig på lang sikt. Forskjellige former for hudkreft er i stadig vekst i Norge, hovedsakelig på grunn av at vi ikke er flinke nok til å beskytte oss mot solen. Solkrem med faktor 11 - 15 og gode solbriller er et minimum av utrustning. Forsøk også å holde deg unna solen mellom klokka 12 og 15 da strålene er sterkest.

Når skaden først er skjedd kan vi anbefale en god fuktighetskrem som du bruker regelmessig for å hjelpe huden med å reparere seg selv. Kremer med Aloe Vera skal være spesielt godt egnet.

Brannskader
Uforsiktig omgang med grillvæske, rødsprit eller propan kan få alvorlige konsekvenser. Men små brannskader som følge av at du kom for nær grillen eller satte deg på naboens sigar, kan du godt behandle selv.

Forsøk å kjøle ned og skylle området med kaldt vann og bruk en salve som hjelper huden din til å reparere skaden. Smør eller is på brannskaden vil antageligvis ikke hjelpe stort.

Førstehjelpskrinet
Om skadene skjer ute i hagen vil sjansene være store for at du har akkurat det utstyret du trenger innen umiddelbar rekkevidde. Men når du reiser bort i sommer bør du huske på å ta med deg et førstehjelpsskrin med det aller nødvendigste.

Sommerens førstehjelpsskrin bør inneholde plaster og bandasjer med tape til å holde ting på plass. Solkrem og fuktighetskrem er essensielt sammen med salver mot brannskader, kutt og insektbitt. Småting mot sommerforkjølelse som halspastiller og nesespray kan også være lurt. Og husk at du også må ta med deg amatørkirurgens beste hjelpemiddel - pinsett til å fjerne fliser og småsten i sårene hos både små og store pasienter.

Mozon 14.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer