Førstehjelp til tørr hud

Dusj mindre, kutt ut såpa og glem kuldekremen!

Ikke vask ansiktet, og smør i god tid før barna skal ut. Foto: Colourbox
Ikke vask ansiktet, og smør i god tid før barna skal ut. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten og vinteren er høytid for tørr hud, både hos barn og voksne. Du har kanskje allerede begynt å merke at knokene er litt ekstra tørre, eller at ungene er tørrere i kinnene enn de har vært i sommer?

- Nå ser vi mange som kommer inn med ekstra tørre hender, forteller apotektekninker Bodil Steen i Apotek 1. Så på med votter og vanter, oppfordrer hun.

Derfor blir huden tørr

Fettlaget ytterst i huden holder på hudens fuktighet. Er fettlaget borte, forsvinner vannet og huden blir tørr.

Det er flere ting som er med og påvirker til at huden blir tørrere spesielt om høsten og vinteren.

- Alt som reduserer vannmengden i det øver hudlaget, som kulde og mindre fuktig klima, øker tendensen til tørr hud. Dette er medvirkende til at man får økende plager om vinteren. Tørr hud har også en genetisk komponent. Søsken har ofte tilsvarende plager. Det finnes også enkelte sykdommer, for eksempel lavt stoffskifte, som kan gi tørr hud. Enkelte medisiner tørker også ut huden. Miljøfaktorer som bruk av aircondition og sentralvarme spiller også en rolle. Med økende alder reduseres hudens evne til å holde på fuktighet. Tørr hud kan igjen føre til kløe og noen ganger eksem som følge av kløen. Legger, baksiden av underarmene og hendene er som regel de første områdene som rammes av tørr huden. Tørr hud kan også være en del av sykdommer som atopisk eksem. Det er viktig å få konstatert dette da det vil påvirke behandlingen, forklarer Kjell Guldbakke, lege ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og svarlege på Lommelegen.no

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer