Forsvarer vitamin E

Leger mener det er helt trygt å ta vitamin E, og vil fortsette forskningen som viser fordelene ved vitaminet til tross for dårlig publisitet den siste tiden.

Publisert
Sist oppdatert

Grunnen til debatten er en stor studie som viser at eldre pasienter som tok minst 400 International Units (IU) av E-vitamin økte dødeligheten sammenlignet med dem som tok placebo.

Dårlig statistikkEt av argumentene mot dette var at konklusjonen ble basert på en gruppe eldre, syke pasienter og at disse funnene ikke nødvendigvis gjelder for hele befolkningen. Leger kritiserer også statistikkmetoden som er brukt i forskningen, kalt en metaanalyse. En metaanalyse er bruk av statistikk og resultater fra andre studier.

Men studieforfatter Edgar R. Miller forsvarer seg:

- Tilleggsforsøk fokuserer på dem med sykdommer, og folk i 20, 30 og 40-årene lider generelt ikke av disse sykdommene, sier han til Forbes.

Kan hjelpeStudien viste en svak økning i dødelighet, men ingen fordeler. Dersom man tok 200 IU eller mindre var det derimot en viss beskyttende.

Pågående studier har indikert at vitamin E kan beskytte mot flere helseproblemer, blant annet har Alzheimer-forskning har vist at vitaminet kan forsinke reduksjonen av fysiske funksjoner, men det har ingen effekt på reduksjon av kognitiv skade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer