Forsvinner i kommunegapet

SFO-midlene har til nå vært øremerkede tilskudd. Nå skal kommunene bestemme over midlene selv. Ekspertene er uenige om konsekvensene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Øremerkede tilskudd er statlige kroner som gis til fastsatte formål.

- Til andre ting

Målet er å sikre at folk får noenlunde det samme kommunale tjenestetilbudet, for eksempel skolefritidsordningen (SFO).

Regjeringen vil fra 1. august 2003 kutte SFO-midlene med 217 millioner, og ikke lenger øremerke det som blir igjen.

Regjeringen vil med dette "redusere detaljstyringen av kommunesektoren" samt "styrke det lokale demokratiet". Stram kommuneøkonomi gjør samtidig at flere kommuner sliter med å opprettholde tjenestetilbudet.

Detaljene i barnefamilienes økonomi

Fraskriver seg ansvar

- Fristilles midlene, bruker kommuner og fylkeskommuner dem ofte på andre områder enn det som var intensjonen. Slik må svake grupper lide atter en gang, sier sosialøkonom og forsker Stig Karlstad ved Nord Norge-kontoret til Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) i Alta.

Karlstad viser til frislippet av transportstøttemidler for noen år siden. Da brukte Finnmark fylkeskommune pengene til sykehusformål, og fylket hvor næringslivet har størst behov for transportstøtte ble stående uten.

- Myndighetene sier de gir kommunene frihet. I virkeligheten fraskriver de seg ansvaret for finansiering av sentrale tilbud, sier Karlstad.

- Lite vil skje

Professor Terje Hagen ved Universitetet har forsket på øremerking av tilskudd. Han mener SFO-tilbudet vil bestå.

- Effekten på å fristille midler ville vært større om SFO hadde vært stykkprisfinansiert. Nå vil effekten antagelig være liten, sier Hagen, som i dag er tilknyttet Senter for helseadministrasjon.

- Vil ikke enkelte tjenester måtte lide?

Lovpålagt

- Kommunene er nødt til å prioritere hardere og det kommunale tjenestetilbudet vil bli dårligere, men jeg tror ikke på dramatiske endringer. Dessuten er det en treghet i systemet som gjør at det tar tid før vi ser eventuelle endringer, sier Terje Hagen.

Opplæringsloven pålegger kommunene å ha "tilbod om skolefritidsordning før og etter skoletid for 1. - 4. klassetrinn." Forskriften til loven sier:

"Kommunen skal dekkje kostnadene til lokale, m.a. husleige, lys, varme, reinhald og vaktmeister, utstyr, uteareal og dei administrative kostnadene...Den da attståande delen av sjølvkost...kan krevjast dekt av foreldra."

Les mer om barnefamilienes økonomi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer