Forsvinner

Snart må du betale moms fra første krone.

MOMSGRENSE: Snart forsvinner 350-kronersgrensa. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOMSGRENSE: Snart forsvinner 350-kronersgrensa. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april i 2020 ble momsgrensa på 350 kroner fjernet, og det ble innført en overgangsordning som gjorde at varer under 350 kroner var fritatt for momspåslag.

1. januar 2024 blir overgangsordningen som gir deklarasjonsunntak for varer med verdi under 350 kroner opphevet, og da blir det moms fra første krone.

- Når overgangsordningen avvikles, skal alle varer utenfor VOEC-ordningen deklareres fra første krone, og avgifter vil kreves inn. VOEC (merverdiavgift på e-handel) skal være hovedordningen for varer med verdi under 3000 kroner som sendes til privatpersoner, opplyser tolletaten på sine nettsider.

Videre trekkes det fram at det er en fordel for forbrukerne at totalkostnaden for varen er kjent:

- Fordelen ved å handle fra VOEC-registrerte aktører er at merverdiavgift kreves inn på kjøpstidspunktet, og totalkostnaden for varen er synlig for forbrukeren, I tillegg vil varen få en forenklet tollbehandling som sikrer en effektiv forsendelse fram til forbruker, uten betaling av ytterligere avgifter ved innførsel.

Videre informerer tolletaten om at det kommer fire tiltak for å bidra til å lette på perioden etter at overgangsordningen er blitt avviklet.

  • For å sørge for en mest mulig effektiv håndtering av VOEC-varer, innføres det obligatorisk krav til å sende inn opplysninger om VOEC-varer digitalt til tolletatens system for mottak av forsendelsesdata.
  • For å tilrettelegge for en effektiv tollbehandling av varene utenfor VOEC-ordningen, endres et av vilkårene for å deklarere varer til flere mottakere på samme deklarasjon (samlefortolling). Kravet til volum senkes til 10 000 lavverdi­-sendinger i året. Dette vil bidra til en effektiv vareflyt og lavere administrasjonskostnader.
  • Speditører som har samlefortollingstillatelse, får dessuten mulighet til å søke om månedsoppgjørsordning hos skatteetaten. Dette vil legge til rette for en mer kostnadseffektiv håndtering for speditørselskapene når det blir en økning i antall varer som skal deklareres ved innførsel.
  • TVINN-løsningen (tolletatens elektroniske fortollingssystem) som gir mulighet for å deklarere VOEC-varer uten å beregne avgifter, videreføres for å ha en nødløsning i de i de tilfellene hvor VOEC-opplysningene kommer for seint til å unngå deklarasjonsplikt.