Fortalte ikke om økt risiko for selvmord

Statens Legemiddelverk har i 15 år visst at antidepressivaet Seroxat kan øke selvmordsfaren, men da medisinen ble lansert i 1993 informerte ikke myndighetene om dette, melder NRK.

Publisert
Sist oppdatert

Puls-redaksjonen har i samarbeid med professor i farmakologi Ivar Aursnes undersøkt hva norske myndigheter har visst om Seroxat.

Avsløringene vil bli presentert på Puls på NRK1 i kveld klokken 19.30.

Puls og Aursnes har gått gjennom 150 undersøkelser av pasienter der Seroxat er testet på i underkant av 3000 personer, som legemiddelfirmaet Novo Nordisk sendte til myndighetene da de søkte om markedsføringstillatelse for Seroxat i 1990. Gjenomgangen er konsentrert rundt 16 studier der Seroxat ble testet mot placebo. Til sammen 916 personer var med i disse studiene, og 550 av disse fikk placebo (narremedisin).

Mozon har tidligere omtalt at Seroxat øker selvmordsrisikoen for barn og tenåringer, og legemiddelselskapet som eier medisinen er blitt beskylt for å holde denne informasjonen skjult i 10 år.

30.000 til 40.000 nordmenn bruker medisinen, som leger tidligere har omtalt som ”supermedisin for sjenerte”.

I materialet er det omtalt 40 selvmordsforsøk, og 5 selvmord blant de 2953 som fikk Seroxat. Blant dem som fikk placebo i utprøvingene var det 2 selvmord, og 6 selvmordsførsøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer