Fortsatt gebyr hos Lånekassen!

Lånekassen har nå fått Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets tillatelse til å fortsette praksisen med å kreve gebyr ved varsling av vanlig terminforfall.

Studentvennlige ministere? Aud-Inger Aure og Jon Lilletun Foto: dep
Studentvennlige ministere? Aud-Inger Aure og Jon Lilletun Foto: dep Vis mer
Publisert

Flere kunder i Lånekassen har spurt seg om det er tillatt å kreve inn gebyr for varsling av vanlig terminforfall. Dette ble innført av Stortinget i 1986 i forbindelse med statsbudsjettet. Gebyret som nå er på 30 kroner, må du som har studielån punge ut hver gang du betaler ned på lånet ditt i følge nedbetalingsplanen. Altså 4 ganger hvert eneste år i opp til 20 år. Det blir minst 2.400 ekstra å betale. Enda mer kan det bli dersom Stortinget vedtar å øke gebyret. Og det har de mulighet til å gjøre hvert eneste år i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet.

Uten mening

I følge flere er dette et grunnløst gebyr, selv om Lånekassen selv fremhever at gebyret skal dekke "administrasjon av tilbakebetalingen av studielån". Det vil i praksis si utsending av nedbetalingsplan og giroblanketter, samt administrasjonen av tusenvis av kroner fra lånekassekundene hver termin.

Får både tillatelse og tilgivelse

Og for en overraskelse: Lovavdelingen i Justisdepartementet har gravd frem lovhjemmel som gir Lånekassen rett til å kreve inn gebyr. Lovhjemmelet sies å befinne seg i utdanningsstøtteloven, selv om denne loven ikke nevner administrasjonsgebyr med ett eneste ord. Uansett kan en svært fornøyd direktør i Lånekassen, Turid Hundstad, gni seg i hendene i vissheten om at hun kan tyne sine kunder for ekstra 75 millioner kroner årlig…

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer