Fortsatt mulig å få lavere skatt

Sjekk dette selv om du fikk penger til gode.

SJEKK NØYE: Sett av en time til å gå gjennom selvangivelsen, så kan du sikre deg noen skattekroner i retur.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK NØYE: Sett av en time til å gå gjennom selvangivelsen, så kan du sikre deg noen skattekroner i retur. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett om du fikk restskatt eller penger til gode i årets skatteoppgjør, må du sjekke om den forhåndsutfylte informasjonen i selvangivelsen er korrekt.

Sammenlign tallene med årsoppgavene fra arbeidsgiver, pensjonsutbetaler, banken og organisasjonen du har donert penger til i løpet av året.

Rett opp i selvangivelsen og ta kontakt med oppgavegiver dersom tallene ikke stemmer.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2015

Legg inn fradragene selv

Selv om mye er ferdig utfylt, er det en del fradrag du selv må føre inn i selvangivelsen. Her må du selv undersøke hvilke fradrag som er relevante for deg. Fradragsveilederen til Skattetaten gir deg enkel oversikt over fradragene som kan være aktuelle for deg i din livssituasjon. - Det er likevel viktig å være oppmerksom på at slike lister sjelden fanger opp alle, advarer Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen til Dinside.

Han minner også om at enkelte fradrag kan være delvis innberettet, mens mer spesielle utgifter ikke er det. Innberetning fra banken er et godt eksempel på det.

Sjekkliste

I samarbeid med Skattebetalerforeningen har vi satt opp noen eksempler som er relevante for mange:

  • Renteutgifter og gjeld er allerede ført opp for lån i norske banker, men mangler for lån i utenlandsk bank og private lån. Heller ikke utgifter til refinansiering er ferdig utfylt.
  • Hvis avstanden til jobben overstiger 22 kilometer, har du krav på reisefradrag. Husk bompenger/ferge hvis bruk av bil fører til minst to timer kortere reisevei per dag og utgiftene er på minst 3.300 kroner.
  • Jobber du så langt unna arbeidsplassen at du må bo borte, har du krav på pendlerfradrag for utgifter til reise, kost og losji.
  • Har du barn, får du foreldrefradrag for pass og stell av barn med inntil 25.000 kroner for ett barn, og 15.000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første. Mye er ferdig innberettet, men au pair, barnevakt, skolefritidsordning i idrettslag, privat dagmamma, kjøring til barnehage/SFO må føres opp manuelt.
  • Et fradrag som kanskje vil overraske mange, er at aksje- og fondseiere kan trekke fra utgifter for å holde seg oppdatert i markedet. Eksempler på dette kan være utgifter til abonnement på økonomiske tidsskrifter og aviser, samt tilgang til realtidskurser.
LES OGSÅ: Du kan handle private tjenester for 60.000 kroner i året

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer