- Fortsatt tabu å snakke om overgrep

En av fire henvendelser til Mental Helses nettjeneste "Si det med ord" handler om overgrep. Forebyggingen må bli bedre og tabuene må bort, mener organisasjonen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mental Helses skriftlige nettjeneste "Si det med ord" startet opp 15. november 2006. Bakgrunnen var at organisasjonen hadde fått flere spørsmål fra mennesker som ønsket å kommunisere skriftlig i stedet for på telefon (organisasjonen driver også Hjelpetelefonen).

"Si det med ord" har fått ca 4000 skriftlige henvendelser siden oppstarten, ifølge informasjonssjef Birgitte Finne Høifødt i Mental Helse. Ca 600 personer, eller 15 prosent av alle som har skrevet inn er personer som skriver inn om overgrepsproblematikk for første gang. Mange skriver inn flere ganger, og i alt tar ca 25 prosent opp temaet overgrep.

Noen av de som skriver er pårørende, men de fleste som skriver om overgrep skriver om egne opplevelser, ifølge informasjonssjefen. Hun forteller at typen overgrepsproblematikk innskriverne henvender seg om varierer.

Finne Høifødt mener tallene er overraskende høye.

- Dette er nedslående. Tallene viser at den skriftlige tjenesten dessverre er et behov. Dette viser også at vi må få større fokus på forebygging og på gode behandlingsmetoder, mener hun.

Les også: - Grenseløst kroppspress kan gi flere overgrep

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer

- Fortsatt tabu

Hun mener tallene forteller at det fortsatt er tabubelagt å snakke åpent om overgrep.

- Det er et problem som samfunnet ikke har tatt på alvor. Overgrepsproblematikk er fortsatt tabubelagt og er ikke lett å snakke om. Dermed blir det ofte holdt hemmelig, mener hun.

- Mange som skriver inn og forteller om overgrep til oss, forteller om det til noen for første gang. For mange er det lettere å betro seg skriftlig enn å snakke om det. Det kan være lenge siden overgrepet har skjedd, eller det kan ha skjedd i nær fortid, sier Finne Høifødt.

- Hva må gjøres?

- At barn blir hørt og trodd er svært viktig. Barn lyver ikke mer enn voksne. Dessuten må hjelpeapparatet skoleres i å takle denne type samtaler. Det trengs kunnskap om barns reaksjoner i en overgrepssituasjon, sier Finne Høifødt.

Hun henviser også til uttalelsene til forsvarsadvokat Tor Erling Staff om overgrep tidligere denne måneden.

- Slike uttalelser gjør det bare vanskeligere å snakke om det. Det bidrar til å opprettholde tabuene, mener hun.

Av alle som skriver inn til "Si det med ord" er de fleste kvinner, og de fleste er mellom 18 og 25 år. Mental Helse har ikke registrert alder og kjønn spesifikt på de henvendelsene som gjelder overgrep.

Les også: Unge gutter glemmes

Mørketall
Renate Halseth, daglig leder i Blålys - Landsforeningen for seksuelt misbrukte mener tallene fra Mental Helse gjenspeiler et behov for å være anonym blant personer som har vært utsatt for overgrep.

- Vi i Blålys har lignende erfaringer med at mange velger å uttrykke seg skriftlig, sier hun.

Hun sier at det er store mørketall på hvor mange som har opplevd overgrep.

- Tallene i den offentlige statistikken er ofte misvisende fordi mange ikke vil fortelle at de har opplevd overgrep, sier hun og understreker at overgrep fortsatt er et stort tabuområde.

- Mange som har vært utsatt for overgrep føler skam, og når vi som er utsatt begynner å snakke om det blir vi ofte møtt med stillhet eller bagatellisering. Vi lever dessuten i et svært overfladisk samfunn, der det ofte fokuseres på ting som ikke handler om dybde. Da passer det ikke å snakke om seksuelle overgrep, noe som resulterer i flere ensomme som tyr til skriftlige anonyme henvendelser, sier Halseth.

- Mitt råd til pårørende eller andre som er bekymret er å snakke om seksuelle overgrep, slik at den som er utsatt kan føle seg trygg på å bli tatt på alvor. Bare vi tør å være åpne om det, så kommer det ofte, sier hun.

Halseth oppfordrere barnepleiere, helsesøstre, sykepleiere, lærere og jordmødre om å spørre dersom de lurer på om en person kan være utsatt.

Les også: Unge jenter utnyttes i fylla

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer