Rentebeslutning november 2020

Fortsatt uendret rente

Norges Bank kommer med årets nest siste rentebeslutning - og det er intet nytt under sola.

GÅR UT PÅ DATO: 14. november blir de gamle 1000-lappene ugyldige. Ifølge Norges Bank er det fremdeles 4,7 millioner sedler ute av den gamle typen, altså tilsvarende 4,7 milliarder kroner. Foto: Kristin Sørdal. Video: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 5. november kommer sentralbanken med nok en ny rentebeslutning, men ellers er det ikke mye nytt.

Styringsrenta forblir nemlig uendret på sine rekordlave null prosent.

- Slik vi vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen.

Sentralbankens vurdering er at det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen, tilsier at renta holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres.

Når skal renta opp?

Ifølge Pengepolitisk rapport, som fulgte med rentebeslutningen i september, kommer nok ikke Norges Bank til å endre renta før om et par år.

RENTEFORVENTNING: Slik presenterer Norges Bank rentebanen de ser for seg i siste Pengepolitisk rapport. Som du ser, er første heving ventet i 2022, men det er SSB uenige i.
RENTEFORVENTNING: Slik presenterer Norges Bank rentebanen de ser for seg i siste Pengepolitisk rapport. Som du ser, er første heving ventet i 2022, men det er SSB uenige i. Vis mer

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har, derimot, uttrykt at de venter første renteheving allerede neste år:

Gitt at det ikke kommer en ny smittebølge, viser prognosene at styringsrenta vil heves gradvis fra midten av 2021, før den ender på 0,75 prosent i slutten av 2023.

Fire sparsomme boliglån-grep

Så, hva bør du gjøre fram mot neste rentebeslutning i desember?

  • Jo, det kan være lurt å sjekke om du har den laveste boliglånsrenta du kan ha, for eksempel ved å plotte inn detaljene dine i Finansportalens sammenligningstjeneste.
  • Det er heller ikke dumt å vurdere ekstraordinær innbetaling på boliglånet. Du får nemlig heller ikke så mye igjen for å ha sparepengene dine stående på sparekonto med ditto lave renter i disse dager.
  • Videre kan du korte ned løpetiden på lånet. Undertegnede journalist, for eksempel, kuttet nedbetalingstida på lånet med tre år og sparte 81.500 kroner på totalsummen på boliglånet.
  • Og, til slutt: Har du mange smålån med høy rente, er det klart smarteste å bake dem inn i boliglånet. Da betaler du rundt halvannet prosent rente i stedet for 15 til 25 prosent. Har du ledig sikkerhet i boligen din, og banken tillater en opplåning, er dette den rimeligste løsningen, men da må du samtidig øke nedbetalingen - hvis ikke går «vinninga opp i spinninga», skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer