Forurensing skadelig for hjertet

Luftforurensning kan øke risikoen for infarkt, slag og andre hjertesykdommer, sier amerikanske hjerteeksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Ekspertene i American Heart Association sier i fagtidsskriftet Circulation at bevisene ikke har vært sterke nok før nå, men at nye studier klart viser at luftforurensning er en risiko - særlig farlig er det med små partikler fra dieselmaskiner, kraftstasjoner og indistruell aktivitet.

- Det var ikke en studie alene som førte til uttalelsen, sier doktor Robert D. Brook, som er assisterende professor i medisin ved universitetet i Michigan og ledet kommiteen som star bak uttalelsen.

- Men det var en følelse blant medlemmene i kommiteen om at bevisene nå er sterke nok til at vi bør se på luftforurensning som et helseproblem.

En studie gjort av den amerikanske kreftforeningen viser at det er en sammenheng mellom forurenset luft og risikoen for å dø av hjerteproblemer. Risikoen øker med 12 prosent per 10 mikrogram forurensningspartikler i hver kubikkmeter luft.

Nivåene av små forurensningspartikler kan variere med 30 til 40 milligram per kubikkmeter fra dag til dag, sier Brook.

De fleste dødsfallene som kan spores tilbake til luftforurensning skyldes hjerteinfarkt og hendelser som fører til tetting av arteriene, men dødsfall som følge av hjertesvikt og ustabil hjerterytme øker også tydelig når forurensningsnivåene øker, sier Brook til ABCNews.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer