Strømpris

- Forventer at flere strøm­regninger går til inkasso

De ekstreme strømprisene, og den fortsatte prisøkningen som er ventet, bekymrer både strøm- og inkassoselskap for folks betalingsevne.

INKASSOSKRED: Nå er inkassotallet innenfor det som er normale sesongsvingninger, men det er grunn til å frykte en økning når strømforbruket øker utover høsten og vinteren, melder Norgesenergi. Foto: NTB
INKASSOSKRED: Nå er inkassotallet innenfor det som er normale sesongsvingninger, men det er grunn til å frykte en økning når strømforbruket øker utover høsten og vinteren, melder Norgesenergi. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Inkassoselskapet Lindorff har lenge sett tegn til at regninger for regelmessige utgifter, blant annet strøm, mobil og offentlige tjenester, er i ferd med å hope seg opp hos enkelte.

- For denne gruppa vil økte strømpriser gi en ytterligere privatøkonomisk belastning, fastslår gjeldsøkonom Morten Trasti overfor Dinside.

Nå er nemlig strømprisene skyhøye - og de er ventet å øke enda mer.

- Forventer inkasso-eksplosjon

Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner, merker også at stadig flere sliter med regninger de ikke klarer å betale, som dermed går til inkasso.

- Vi må forvente at strømregninger som går til inkasso vil eksplodere framover med dagens ekstreme strømpriser. Dette vil nok ramme småbarnsfamilier såvel som lavtlønnede, sier Grindland til Dinside.

- Strømregninga er vanligvis noe folk prioriterer, men med priser på nivået vi nå ser, legger den et stort press på en del. Mange har ikke ekstra penger å bruke med lavere inntekter, for eksempel hvis de ennå er permitterte grunnet pandemien, fortsetter han.

STRØMSJOKK: Frykter du sjokkregning grunnet dyr strøm? Ta enkle grep! Video: Berit Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Strømkundene er bekymret

Strømselskapet Norgesenergi har nylig fått Ipsos til å gjennomføre en undersøkelse for dem, som viser at 70 prosent av de spurte uttrykker bekymring for hvordan strømregninga vil utvikle fram mot vinteren. Størst er naturligvis bekymringen i husholdninger med lav inntekt.

- Prisen på strøm er høy nå, mens den var veldig lav på samme tid i fjor. Vi som strømselskap tjener ikke mer penger på høye strømpriser, og skulle veldig gjerne sendt lavere regninger til våre kunder, sier markeds- og kommunikasjonssjef Geir Arne Gundersen til Dinside.

- Foreløpig er inkassotallet vårt innenfor det som er normale sesongsvingninger, men det er grunn til å frykte en økning når strømforbruket øker utover høsten og vinteren. Det samme gjelder forespørsler om betalingsutsettelse, tillegger Gundersen.

Norgesenergi forsøker å være behjelpelig med å dele opp eller utsette faktura, dersom kundene er i en spesielt utsatt situasjon i tiden framover, legger han til.

Fjordkraft kan ikke melde om noen foreløpig økning i kunder som ber om betalingsutsettelse på strømregningene sine.

- Vi vil være behjelpelig med utsettelse og oppdeling av fakturaer nå når prisene er høye. Husk bare på å ta kontakt før regningen forfaller, oppfordrer kommunikasjonsrådgiver Jon Eikeland overfor Dinside.

Gundersen i Norgesenergi skyter inn at det er viktig å være klar over at relativt enkle grep kan påvirke størrelsen på strømregninga di. Ingen behøver å sitte inne og fryse, men det er et faktum at dersom du eksempelvis reduserer innetemperaturen med kun et par grader, er det gode penger å spare i høst- og vinterhalvåret, ifølge ham.

De fleste «står godt i det»

Gjeldsøkonom Trasti i Lindorff understreker imidlertid at selv om de forventer flere og større inkassosaker relatert til strøm utover høsten, er det viktig å huske på at flertallet av husholdningene i landet har fått en romsligere privatøkonomi under pandemien.

- De fleste beholdt har beholdt jobben under pandemien, samtidig som forbruksmulighetene i perioder ble betydelig redusert av smittevernstiltak, noe som igjen har gitt en betydelig spareøkning hos husholdningene, sier Trasti, men legger til:

- Vi er likevel fortsatt bekymret for de som har fått en strammere økonomi under pandemien, særlig personer fra lavtlønnede næringer som overnatting og servingen, hvor mange ble permittert.

Ta rask kontakt ved betalingsproblemer

Dersom du ikke har råd til å betale regelmessige utgifter, kan det være lurt å be om betalingsutsettelser hvis det tilbys. Det er viktig å sette seg inn i betingelsene i slike avtaler, ettersom det fort kan bli dyrt om betingelsene er dårlige, ifølge gjeldsøkonomen.

- Har du betalingsproblemer, anbefaler vi at du raskest mulig tar kontakt med virksomheten eller inkassoselskapet som ber om betaling. Det oppfattes som positivt at du tar kontakt, fordi det viser at du er opptatt av å gjøre opp for deg.

- Samtidig blir det dyrere for deg hvis du ikke tar tak i problemet, som følge av inkassogebyr og rente på det du skylder. Alle parter er opptatt av å finne en løsning, avslutter Trasti.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer