Strømpris

Forventer høye strøm­priser fram til våren

Mandagen starter med et nytt strømprishopp, og prisene vil nok holde seg høye ei stund til.

GJØR DETTE I DAG: Med enkle grep kan du «hacke» eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert

Mandag 6. desember skyter strømprisen i været mellom klokka 9:00 og 10:00.

Da vil den rene kraftprisen i Sør-Norge ligge på 3,66 kroner per kilowattime, mens den er 1,98 kroner i resten av landet, ifølge strømbørsen Nordpool.

Legger vi til moms og avgifter, kommer strømprisen denne enkelttimen på over 4,50 kroner - og på toppen av dette kommer strømselskapenes påslag og nettleia.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Dermed kan det være lurt å skru ned varmen hjemme og droppe energikrevende handlinger i ni-tida.

En av de kaldeste dagene

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight forklarer at strømprishoppet er en følge av at uka starter med en av de kaldeste dagene, kombinert med lite vind.

- Fra før av har vi jo svært høye priser ellers i Europa, og på kalde dager som dette, brukes all produksjon vi har i landet. Likevel er det ikke nok til å dekke det høye forbruket og samtidig full eksport. Derfor må prisen løftes opp til det vi ser i naboland, for å redusere eksporten, sier Lilleholt til DinSide

- Sammenligner vi mot tidligere år, kan mandag 5. desember fort være en av dagene med de høyeste strømprisene vi ser i vinter, men det er fortsatt muligheter for nye kuldeperioder seinere i vinter, sier Lilleholt videre.

Kan vare til våren

Strømprisene vil altså variere mye med temperaturen framover, men jevnt over vil de ligge på et høyt nivå på rundt to kroner per kilowattime helt fram til våren, ifølge Lilleholt, som legger til:

- Vi kan fortsatt få nye rekorder ut på vinteren, siden det minker veldig fort på vannet som er igjen i magasinene i Sør-Norge når det er både lave tilsig, høyt forbruk og høy eksport.

Kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv sier til E24 at det er vanskelig å spå hvordan strømprisene blir den neste måneden, siden dette er svært væravhengig.

Akkurat nå er det kaldt, og temperaturen mandag vil ligge i snitt rundt 9,5 minusgrader i Norden. Utsiktene seinere i desember indikerer også at det blir lave temperaturer, ifølge ham.

- Et månedsvarsel kan tyde på at at neste år også starter med høye strømpriser. Det kan virke som at januar vil starte på omtrent samme prisnivå som vi har sett den siste tida, men selvsagt er dette veldig usikkert, sier Djupskås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer