Lønnsoppgjøret 2019:

Forventer kraftig lønnsvekst

Dette sier fagforeningene og ekspertene om årets lønnsoppgjør.

MER KJØPEKRAFT? Det kan bli tilfellet, om lønnsveksten blir på over 3 prosent i 2019. Foto: NTB Scanpix
MER KJØPEKRAFT? Det kan bli tilfellet, om lønnsveksten blir på over 3 prosent i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) forventer en betydelig lønnsvekst i 2019, mens LO sikter seg inn på bedre kjøpekraft til arbeidstakerne med årets lønnsforhandlinger.

Men kan norske arbeidstakere forvente en lønnsfest i år?

Forventer betydelig lønnsvekst

- 2018 ga nær null kroner i reallønnsvekst for de aller fleste. Samtidig har konkurranseevnen bedret seg de siste årene. Dette bakteppet bør gi grunnlag for en betydelig reallønnsvekst i år, uttaler YS-leder Erik Kollerud i en pressemelding.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den gjennomsnittlige månedslønna gikk opp med 2,9 prosent fra 2017 til 2018. Samtidig er prisveksten anslått til 2,7 prosent fra 2017 til ifjor, viser den foreløpige rapporten «Grunnlaget for inntektsoppgjørene 2019» fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU). Dermed ble det ikke så mye mer å rutte med på grunn av økte priser.

Siden prisveksten har spist opp mye av reallønnveksten de siste årene, mener YS det er på tide at deres medlemmer får en betydelig reallønnsvekst i 2019.

Ellen Horneland, som er økonom ved Los samfunnspolitiske avdeling, sier at de ønsker å oppnå en kjøpekraftsforbedring med årets mellomoppgjør. Altså må lønnsveksten bli høyere enn den forventede prisveksten på 2,2 prosent.

Oljenedtur har gitt lønnsnedtur

Ifølge DNB Markets Knut A. Magnussen har lønnsoppgjørene de seneste årene vært preget av moderasjon etter at oljeprisen falt mye.

Han sier at siden det i Norge er den såkalte «frontfagmodellen» som styrer lønnsveksten i hovedoppgjørene, som innebærer at industrien forhandler først og resultatet fra industrien brukes som en mal for andre oppgjør i privat og offentlig sektor, vil samlet lønnsvekst primært styres av hvor godt det går for industrien.

- Etter oljenedturen ble det svak utvikling for industrien og dermed lav lønnsvekst, sier han.

I overkant av 3 prosent?

2018 var et hovedoppgjørsår, der man forhandlet om både lønnstillegg og endringer i de øvrige bestemmelsene i tariffavtalene. 2019 er derimot et mellomoppgjør, hvor man kun forhandler om lønnstillegg.

Magnussen sier til Dinside at DNB Markets anslag på årets lønnsvekst er 3,1 prosent.

Ellen Horneland i LO viser til at blant annet SSB har anslått en lønnsvekst på i overkant av 3 prosent for 2019.

- Tar dere også sikte på 3-tallet?

- Det kan jeg ikke si noe om, sier Horneland.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundets, sier at de ser frem til årets mellomoppgjør.

- Grunnen til at vi ser frem til dette er enkel. Norsk Industris anslag tilsier at industrien kan få en produksjonsvekst på 6–8 prosent i år. Det altså god grunn til at arbeidsfolk skal få et skikkelig løft i årets oppgjør, sier Eggum.

Tidligere i vinter viste SSBs prognoser at det vil bli en bedre lønnsvekst de nærmeste årene, med en reallønnsvekst på 2 prosent i 2021.

Eggum tror en reallønnsvekst på i overkant av 2 prosent bør være innen rekkevidde i 2019, og viser blant annet til TBUs anslag om en prisvekst på 2,2 prosent.

- For oss er det viktig at det ikke bare er eierene som skal stikke av med pengene. Etter flere år hvor vi har tatt hensyn til konjunkturene, er det på tide at arbeidstakerne får sin del av kaka, sier Eggum.

Ellen Horneland forteller at forhandlinggstart mellom LO og NHO er mandag 11. mars med overrekking av kravene fra LO. Dersom de to partene kommer fram til en løsning, vil forhandlingene normalt avsluttes i slutten av samme uke.

Hvis det derimot er uoverenstemmelser og man går til mekling, vil lønnsoppgjøret sannsynligvis ikke være klart før i slutten av mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer