Lønnsoppgjøret 2019:

Forventer kraftig lønnsvekst

Dette sier fagforeningene og ekspertene om årets lønnsoppgjør.

MER KJØPEKRAFT? Det kan bli tilfellet, om lønnsveksten blir på over 3 prosent i 2019. Foto: NTB Scanpix
MER KJØPEKRAFT? Det kan bli tilfellet, om lønnsveksten blir på over 3 prosent i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) forventer en betydelig lønnsvekst i 2019, mens LO sikter seg inn på bedre kjøpekraft til arbeidstakerne med årets lønnsforhandlinger.

Men kan norske arbeidstakere forvente en lønnsfest i år?

Forventer betydelig lønnsvekst

- 2018 ga nær null kroner i reallønnsvekst for de aller fleste. Samtidig har konkurranseevnen bedret seg de siste årene. Dette bakteppet bør gi grunnlag for en betydelig reallønnsvekst i år, uttaler YS-leder Erik Kollerud i en pressemelding.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at den gjennomsnittlige månedslønna gikk opp med 2,9 prosent fra 2017 til 2018. Samtidig er prisveksten anslått til 2,7 prosent fra 2017 til ifjor, viser den foreløpige rapporten «Grunnlaget for inntektsoppgjørene 2019» fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU). Dermed ble det ikke så mye mer å rutte med på grunn av økte priser.

Siden prisveksten har spist opp mye av reallønnveksten de siste årene, mener YS det er på tide at deres medlemmer får en betydelig reallønnsvekst i 2019.

Ellen Horneland, som er økonom ved Los samfunnspolitiske avdeling, sier at de ønsker å oppnå en kjøpekraftsforbedring med årets mellomoppgjør. Altså må lønnsveksten bli høyere enn den forventede prisveksten på 2,2 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer