Forventer svindelbølge før jul

Nå bør netthandlere holde tunga rett i munnen.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år spår flere analyseselskaper at nordmenn vil sette rekord i netthandel.

Blant annet viste en undersøkelse fra YouGov tidligere denne måneden at 46 prosent av oss har planer om å handle på nett i forbindelse med black friday-salget - nesten 400.000 flere enn i fjor. Til sammenligning har bare hver fjerde nordmann planer om å handle i fysisk butikk.

PostNord, som ekspederer mange av pakkene som sendes rundtom i landet forventer en økning på 40 prosent fra i fjor, der de håndterte én million pakker i uka. Også Posten forventer historisk store pakkemengder.

Prognoser fra NHO tilsier at netthandelen øker med 26 prosent kontra i fjor og legger til at skjerpede smittevernstiltak kan medføre enda høyere vekst.

Dessverre er også både black friday og julehandel høytid for svindlere.

Vær på vakt

For de siste ukene før jul kommer det nok til å florere ekstra med falske e-poster og SMS-er som utgir seg fra å være fra en postekspeditør eller en av de store butikkjedene, enten det dreier seg om ekstreme (men falske) tilbud eller «manglende porto» på forsendelser der du bes om å klikke deg inn og betale med kredittkortet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer