Forventer svindelbølge før jul

Nå bør netthandlere holde tunga rett i munnen.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år spår flere analyseselskaper at nordmenn vil sette rekord i netthandel.

Blant annet viste en undersøkelse fra YouGov tidligere denne måneden at 46 prosent av oss har planer om å handle på nett i forbindelse med black friday-salget - nesten 400.000 flere enn i fjor. Til sammenligning har bare hver fjerde nordmann planer om å handle i fysisk butikk.

PostNord, som ekspederer mange av pakkene som sendes rundtom i landet forventer en økning på 40 prosent fra i fjor, der de håndterte én million pakker i uka. Også Posten forventer historisk store pakkemengder.

Prognoser fra NHO tilsier at netthandelen øker med 26 prosent kontra i fjor og legger til at skjerpede smittevernstiltak kan medføre enda høyere vekst.

Dessverre er også både black friday og julehandel høytid for svindlere.

Vær på vakt

For de siste ukene før jul kommer det nok til å florere ekstra med falske e-poster og SMS-er som utgir seg fra å være fra en postekspeditør eller en av de store butikkjedene, enten det dreier seg om ekstreme (men falske) tilbud eller «manglende porto» på forsendelser der du bes om å klikke deg inn og betale med kredittkortet.

Og når mange allerede sitter klare til å slå til på tilbud eller venter på pakker som er på vei, vil nok suksessraten for disse svindeltypene være langt høyere enn normalt.

– Vi vet at nettkriminelle er ekstra aktive rundt Black Friday i slutten av november og i forbindelse med julehandelen. Når COVID-19 får flere til å handle på nett, også mange som ikke har handlet på nett tidligere, forsøker nettkriminelle i enda større grad å svindle nettopp de som handler på nett, sier sikkerhetsekspert Kai Roer, leder av forskningssenteret til det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 i en pressemelding.

Sikkerhetsekspert Kai Roer i KnowBe4 advarer om økt nettsvindel de siste ukene før jul. Foto: KnowBe4
Sikkerhetsekspert Kai Roer i KnowBe4 advarer om økt nettsvindel de siste ukene før jul. Foto: KnowBe4 Vis mer

Posten advarer

Også Posten er bekymret i forkant av netthandelsinnspurten før jul. De anbefaler å bruke deres sporingsapp for å sjekke om meldinger om pakker i e-poster eller SMS-er stemmer, og at du ikke klikker ukritisk på lenker du mottar på e-post eller SMS.

De registrerer også at svindelforsøk som misbruker deres merkevarer Posten og Bring stadig blir bedre både i språk og etterligning, og at det etter hvert har blitt vanskeligere å se om en e-post eller SMS er legitim eller ikke.

For tre år siden avslørte Dinside at norske oversettere får oppdrag om å oversette svindeltekster:

Sikkerhetsselskapet KnowBe4 har følgende fem råd i forkant av black friday- og julehandelen på nett:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer