Fosterskader av smertestillende

Gravide kvinner bør advares. Vanlige smertestillende piller kan gi alvorlige skader på fosteret.

Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra en offisiell EU-utredning bekrefter hva mange leger har fryktet. Vanlige smertestillende medikamenter kan ha skylden for både aborter og skader på fosteret.

Risikoen er begrenset ved vanlig bruk men kan allikevel bevises statistisk, skriver svenske Dagens Medicin.

Vanlige pillerMedikamentene som forårsaker skadene er helt vanlige smertestillende piller som selges på apotek og i butikkene. Advarselen gjelder både betenneldesdempende medikamenter som kalles NSAIDs (non steroid antiinflammatory drugs) og piller basert på acetylsalicylsyre.

Dette omfatter produkter som Ibux, Albyl, Dispril, Globoid, Novid, Voltaren, Brufen, Confortid, Indocid, Naproxen, Ledox, Napren, Brexidol, Felden, Pirox og Aspirin.

Flere gode grunnerDet er flere årsaker til at betennelsesdempende midler ikke anbefales til kvinner som er, eller vil bli gravide. Pillene virker ved å dempe et stoff som kalles prostaglandin. Det fjerner ubehag men kan også føre til noen uønskede effekter i kroppen.

Vår ekspert på fødsel og graviditet, lege Gro Nylander mener gravide kvinner alltid bør være svært tilbakeholdne med å bruke forskjellige medikamenter under graviditet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer