EPK

Fra januar 2021 samles all pensjonsoppsparing på ett sted

Hele 1,5 millioner nordmenn kan glede seg over at Egen Pensjonskonto kommer på nyåret.

PENSJON: I 2021 får du samlet mye av din pensjonssparing på èn konto. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Forskriften «alle» ventet på kom i formiddag, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til Dinside.

Han viser til regjeringens pressemelding om at Egen Pensjonskonto (EPK) innføres fra 1. januar 2021. Dette betyr at rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor får samlet all pensjonsopptjeningen sin fra innskuddspensjonsordninger på én egen pensjonskonto.

Finansminister Jan Tore Sanner opplyser at EPK vil gi lavere kostnader og bedre oversikt over pensjonssparingen for arbeidstakerne - alt i alt større eierskap til egen pensjon.

- EPK er etter min mening den største pensjonsnyheten i privat sektor siden obligatorisk tjenestepensjon ble innført i 2006. Unødvendige administrasjonsgebyr fjerne, slik at det blir mer pensjon igjen til kundene, slår spareøkonom Sættem fast.

Få har kontroll

Storebrand er også svært glade for at EPK innføres på nyåret. Ifølge en fersk undersøkelse fra dem oppgir 700.000 nordmenn at de ikke har kontroll på pensjonsordningen sin.

I tillegg har kun 16 prosent av alle arbeidstakerne pensjonssparing fra første krone per i dag. De fleste av disse tjener godt og har allerede høy pensjonsopptjening, men de som ikke har det, risikerer å bli pensjonstapere – og dette er gjerne kvinner.

- Mange synes pensjon er komplisert, og flere ulike pensjonsbevis og -leverandører gjør det ikke lettere. Innføringen av EPK er således et viktig skritt mot å gjøre pensjon mer oversiktlig og lettere å forstå, sier pensjonsrådgiver Lars-Erik Eriksen i Storebrand til Dinside.

Sættem i Nordnet håper innføringen av pensjonskontoen vil gjøre at flere får et aktivt forhold til jobbpensjonen sin.

- Altfor mange har for lav aksjeandel, noe som kan føre til at du går glipp av store summer i pensjon. Pensjon er langsiktig, og da bør du spare med en høy aksjeandel, selv om det svinger underveis, sier han.

Dette er Egen Pensjonskonto (EPK)

  • Reglene for EPK går ut på at arbeidstakere i bedrifter som har innskuddspensjonsordning, skal få samlet sin pensjonsopptjening fra tidligere arbeidsforhold (pensjonskapitalbevis) og forvalte denne sammen med den pensjonskapital arbeidstaker tjener opp hos sin nåværende arbeidsgiver, med mindre arbeidstakeren reserverer seg mot slik samling.
  • Pensjonskapitalen skal i utgangspunktet samles og forvaltes i arbeidsgivers pensjonsordning.
  • Arbeidstaker kan imidlertid velge å forvalte sin pensjonskonto hos en pensjonsleverandør som han/hun velger selv.
  • I tillegg kan arbeidstaker alternativt velge å ikke samle sine tidligere pensjonskapitalbevis, men beholde dem der de forvaltes i dag.

Kilde: Regjeringen.no

- Pensjonsreformen du kan «sove deg gjennom»

Kun 17 prosent av oss har hørt om egen pensjonskonto, men hele 1,5 millioner er omfattet av ordningen.

- I utgangspunktet er dette en overgang der du trygt kan sitte stille i båten, men likevel anbefaler vi alltid alle å ha et bevisst forhold til egen pensjonsordning, sier Eriksen i Storebrand.

Du kan for eksempel få et mer bevisst forhold til pensjonen din via apper og andre digitale løsninger.

- Den gode nyheten er at EPK er pensjonsreformen du kan «sove deg gjennom» og likevel få med deg fordelene, sier pensjonsrådgiveren.

Så, hva skjer i 2021?

Arbeidstakerne som er omfattet av EPK vil få infor fra sin arbeidsgiver i forkant av innføringen.

I løpet av februar 2021 vil arbeidstaker få informasjon fra bedriftens pensjonsleverandør om hvilke pensjonskapitalbevis arbeidstakeren har som vil bli overført til EPK, og hvilken pensjonsleverandør som forvalter disse. Arbeidstakeren vil også få informasjon fra andre pensjonsleverandører som forvalter pensjonskapitalbevis for arbeidstakeren.

Informasjonen fra pensjonsleverandørene vil inkludere veiledning om at arbeidstakeren kan logge inn på Norskpensjon.no for å få nærmere informasjon om pensjonskapitalbevisene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer