Skattemeldingen 2020

Fra neste uke kommer skattemeldingen

Fra og med neste uke vil nordmenn motta skattemeldingen for 2020. Se også hvor raskt du kan forvente årets skatteoppgjør.

SKATTEMELDING: Har du lyst på en mindre baksmell eller enda mer tilbake på skatten? Dra på skattejakt i selvmeldingen med forbrukerøkonom Elin Reitan! Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med neste uke, nærmere bestemt tirsdag 16. mars, vil de første av oss motta skattemeldingen for det spesielle året 2020. Nettopp coronasituasjonen kan gjøre det ekstra viktig å se ekstra nøye over alle postene på skattemeldingen.

Her kan du lese mer om skattemeldingen for 2020, hvem som kan forvente å få den nye versjonen og hvor raskt man kan få skatteoppgjøret etter levert skattemelding.

Sendes ut fra 16. mars

Ifølge divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal kan elektroniske brukere se skattemeldingen sin på Skatteetatens nettsider mellom 16. mars og 7. april.

- Du får beskjed på e-post eller sms når skattemeldingen din er klar for deg. Har du ikke registrert elektroniske kontaktopplysninger hos Skatteetaten, er du ikke elektronisk brukere og mottar derfor skattemeldingen på papir, påpeker Gjengedal.

Du kan når som helst registrere deg som elektronisk bruker - som blant annet kan gi deg skatteoppgjøret tidligere.

- Hvilke skattebetalere kan forvente å få skattemeldingen først?

- Skattemeldingen sendes ut i tilfeldig rekkefølge på forskjellige dager. 7. april sendes skattemeldingen til næringsdrivende og deres ektefeller og enkelte andre, for eksempel personer med Svalbardsforhold, dødsbo, døde i inntektsåret 2020 og diplomater. Vi starter da også å sende ut skattemeldingen på papir, sier Gjengedal.

Flere får den nye skattemeldingen

Da skattemeldingen for 2019 kom i 2020, var det en rekke skatteytere som fikk den nye versjonen, men ikke alle. Den skal både være mer brukervennlig - og kan føre til at skatteoppgjøret kommer tidligere.

I år vil de aller fleste lønnstakere og pensjonister få den nye versjonen, ifølge Skatteetaten.

- Nye grupper som får ny skattemelding i år er ektefeller til næringsdrivende og de med særskilte skatteplikter (sjøfolk og sokkelarbeidere, kildeskatt på pensjon), forteller Gjengedal.

- Det er likevel en del som må vente til 2022 når løsningen skal være fullstendig, påpeker hun.

- Hvor raskt kan man forvente å få skatteoppgjøret?

Gjengedal sier til Dinside at skatteoppgjøret kan være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen - men det avhenger av følgende: :

  • Du må bruke ny skattemelding.
  • Eventuell ektefelle må levere skattemeldingen. Du kan ikke benytte deg av leveringsfritaket.
  • Du kan ikke ha ubetalte krav.
  • Du kan ikke ha blitt tatt ut til kontroll.

- De fleste som leverer den nye skattemeldingen vil få skatteoppgjøret i april, mai eller juni. Vi kan dessverre ikke gi den enkelte en konkret dato for når du får skatteoppgjøret ditt og eventuelle penger til gode inn på konto. Vi varsler deg når skatteoppgjøret ditt er klart, understreker Gjengedal.

Hva med coronasituasjonen?

Har du fått endret økonomi som følge av coronasituasjonen, kan dette høyst sannsynlig påvirke skatten din.

- Lavere lånerenter, færre arbeidsreiser og endringer til inntekten sammenlignet med det som var i skattekortet er alle forhold som kan føre til at skatteberegningen blir annerledes enn forventet, inkludert restskatt, sier Gjengedal.

For de som ikke har reist til og fra jobb på samme måte som andre år, er det ifølge Gjengedal viktig å ta en ekstra kikk på reisefradraget.

- Mange arbeidstakere opplevde endringer i arbeidsreiser i 2020 på grunn av smitteverntiltak. Krav på fradrag for reiser mellom hjem og fast arbeidssted - arbeidsreiser- kan være endret på grunn av permittering eller hjemmekontor. Opplysninger om dette fradraget er derfor ikke forhåndsutfylt i skattemeldingen for 2020, og du må selv fylle ut informasjon om hvor mange dager du faktisk hadde arbeidsreiser, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer