Resirkulering:

Fra piss til pils

Wettre bryggeri bruker CO2 fra kloakkrenseanlegg i sitt nye øl.

GYLLEN MULIGHET: Wettre bryggeri lot ikke sjansen gå fra seg til å lage gull av gråstein. Eller pils av piss, om du vil. Foto: VEAS
GYLLEN MULIGHET: Wettre bryggeri lot ikke sjansen gå fra seg til å lage gull av gråstein. Eller pils av piss, om du vil. Foto: VEAS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi drikker øl, mens svenskene tar seg en «bæsj», eller en bärs, som det egentlig skrives. Det nye ølet fra Wettre har det beste fra begge verdener. Forrige fredag lanserte de ølet CO TO, med kullsyre fra Veas, Vestfjorden avfallsanlegg, som renser avløpsvann fra Oslo, Bærum, Asker, Røyken og Nesodden.

Avløpsvann høres kanskje fint ut, men det er litt mindre fisefint enn det kan høres ut. Avløpsvann er alt som går i sluket, fra dusj, vask og toaletter.

- Hvordan kom dere på å bruke avløpsvann til drikke?

- Nå er det jo ikke sånn at man bruker avløpsvann i drikke, men vi henter ut CO2 av avløpsvannet og renser den slik at den kan brukes som kullsyre i drikke, sier Kaisa Bergfjord Stoll, kommunikasjonsansvarlig i Veas.

- Vi er opptatt av å bruke alle ressursene og tenker sirkulærøkonomi, at vi skal bruke alt det vi kan hente ut av avløpsvannet.

Etter alle kunstens regler

Selve prosessen er svært komplisert, men kort fortalt renses avløpsvannet i tre trinn: Først fysisk, så kjemisk og til slutt biologisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer