Strømpris januar til april 2021

Fra rekordlav til «normal» strømpris

Dersom du lurer på hvorfor strømprisene plutselig ble mye høyere på nyåret sammenlignet med året vi har lagt bak oss, samt hvordan prisene blir resten av vinteren, bør du lese videre.

DEN NYE NORMALEN: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang. Energi Norge melder at strømprisene blir høyere i år enn i fjor. Foto: NTB Scanpix/skjermdump
DEN NYE NORMALEN: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang. Energi Norge melder at strømprisene blir høyere i år enn i fjor. Foto: NTB Scanpix/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første dag i 2021 lå strømprisen på mellom 23 og 27 øre kilowattimen, men siden den gang har vi i deler av landet vært oppe på nesten 80 øre per kilowattime på det meste, ifølge statistikken til strømbørsen Nordpool.

De fleste dagene hittil i januar har strømprisen ligget på rundt 40 og 50 øre for én kilowattime.

Dette prisnivået ligger en del høyere enn det vi hadde i 2020, og de ventede strømprisene i vinter gjør ikke framtiden lysere ...

Rekordlavt i fjor - mer normalt i år

I fjor var gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen 11,6 øre per kilowattime - hvilket er den laveste årsprisen som noen sinne har vært registrert på børsen.

Månedskontraktene fra nå og fram mot april, derimot, ligger på mellom 30 og 40 øre per kilowattime, ifølge Nasdaq-børsen - som egentlig er et normalt prisnivå for årstiden.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare, så langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Prisene på Nordpool er for øvrig uten moms, som strømkundene må betale. I tillegg kommet et eventuelt påslag og fastbeløp til strømselskapet. Det vil si at den faktiske prisen du betaler for strøm er høyere enn den på strømbørsen.

Strømregninga di består også av nettleie og avgifter - altså utgjør selve strømprisen rundt én tredel av fakturaen.

Slik «forsikrer» du deg mot strømprishopp

  • Utforsk mulighetene for timeprising på strøm og smart strømstyring
  • Velg strømavtalen som passer best for ditt forbruk og din økonomi
  • Ikke bruk mer strøm enn du må
  • Benytt deg av prismatch på strøm, eller bytt til en billigere strømleverandør

Hvorfor er det slik?

De lave strømprisene i 2020 skyldtes god tilgang på kraft i kombinasjon med lavere strømforbruk enn normalt. Svært mye regn og snø i fjellet, samt gode vindforhold, ga rekordhøy kraftproduksjon. I tillegg var fjoråret det varmeste året som noen gang er målt, og dermed brukte vi naturlig nok mindre strøm til oppvarming, skriver Energi Norge, og fortsetter:

På toppen av dette var det også begrenset kapasitet på utenlandskablene våre, som i sin tur reduserte muligheten til å eksportere overskuddskraft - ergo ble strømprisene presset enda mer ned.

SKALA: Det er nye energimerker på vei i EU, som også etterhvert vil gjelde i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Prisøkningen vi har hatt etter nyttår skyldes i hovedsak tørrere og kaldere vær. Det gir mindre nedbør til vannkraftproduksjon og høyere strømforbruk til oppvarming.

I tillegg har det vært mindre fart i vindkraften både i Norden og på kontinentet, som påvirker de norske prisene, da kraftmarkedene i Europa er tett koblet sammen.

I januar 2020 kunne du få negativ strømpris

La oss ta et tilbakeblikk på januar i fjor:

  • Den 17. januar hadde flere strømselskap avtaler som ga negative strømpriser - noe som er svært uvanlig til å være om vinteren.
  • Enkelte strømavtaler hadde nemlig negativt påslag som var lavere enn spotprisen i markedet, og resultatet av det var at strømselskapene kunne ende med å betale deg for å bruke strøm.

Prisforskjell i nord og sør

De som følger aktivt med på strømprisene har kanskje lagt merke til at prisene i Sør-Norge ligger en god del over de i nord - i alle fall hittil i år.

Dette skyldes at Nord-Norge har hatt mildere vær enn resten av landet (noe som reduserer strømforbruket til nordlendingene), samtidig som kraftproduksjonen i landsdelen har vært høy.

Det er ikke nok kapasitet på kraftlinjene sørover og over grensa mot Sverige til å «eksportere» overskuddskraften, og da presses strømprisene i Nord-Norge ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer