Strømpris januar til april 2021

Fra rekordlav til «normal» strømpris

Dersom du lurer på hvorfor strømprisene plutselig ble mye høyere på nyåret sammenlignet med året vi har lagt bak oss, samt hvordan prisene blir resten av vinteren, bør du lese videre.

DEN NYE NORMALEN: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang. Energi Norge melder at strømprisene blir høyere i år enn i fjor. Foto: NTB Scanpix/skjermdump
DEN NYE NORMALEN: Som du ser, gikk spotprisen ganske mye opp første mandagen i januar i Sør- og Midt-Norge, mens i Nord-Norge var det faktisk en nedgang. Energi Norge melder at strømprisene blir høyere i år enn i fjor. Foto: NTB Scanpix/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første dag i 2021 lå strømprisen på mellom 23 og 27 øre kilowattimen, men siden den gang har vi i deler av landet vært oppe på nesten 80 øre per kilowattime på det meste, ifølge statistikken til strømbørsen Nordpool.

De fleste dagene hittil i januar har strømprisen ligget på rundt 40 og 50 øre for én kilowattime.

Dette prisnivået ligger en del høyere enn det vi hadde i 2020, og de ventede strømprisene i vinter gjør ikke framtiden lysere ...

Rekordlavt i fjor - mer normalt i år

I fjor var gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen 11,6 øre per kilowattime - hvilket er den laveste årsprisen som noen sinne har vært registrert på børsen.

Månedskontraktene fra nå og fram mot april, derimot, ligger på mellom 30 og 40 øre per kilowattime, ifølge Nasdaq-børsen - som egentlig er et normalt prisnivå for årstiden.

Prisene på Nordpool er for øvrig uten moms, som strømkundene må betale. I tillegg kommet et eventuelt påslag og fastbeløp til strømselskapet. Det vil si at den faktiske prisen du betaler for strøm er høyere enn den på strømbørsen.

Strømregninga di består også av nettleie og avgifter - altså utgjør selve strømprisen rundt én tredel av fakturaen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer