Fra topp til bunn på fire timer

Norges Bank satte ned renta i går - unødvendig mente Statistisk sentralbyrå. Og i Spania slo terrorfrykten ned igjen.

Publisert
Sist oppdatert

I går var en opprivende og travel dag for norske økonomijournalister. Dagen startet med Statistisk sentralbyrås kvartalsrapport som meldte om "god vekst, lav inflasjon og fallende ledighet".

Renta er lav nok

I følge rapporten, har den lave renta ført til økt etterspørsel blant husholdningene og en svakere krone. Kronesvekkelsen har ennå ikke slått ut i økt konsumprisvekst, men prisveksten ventes å ta seg opp til i underkant av 2 prosent mot slutten av 2004, for så å legge seg nær 2½ prosent i 2006.

Det siste betyr at SSB mener at Norges Banks mål om 2,5 prosents prisvekst om to år har vært i ferd med å nås med gårdagens styringsrente. Signalet som ble gitt i går kan vanskelig tolkes som noe annet enn en anmodning om ikke å sette ned renta ytterligere.

Gull og grønne skoger

SSB mener videre at den lave renten vil kunne gi en forholdsvis sterk vekst både i husholdningenes konsum og boliginvesteringer de kommende tre årene, på 4-5 prosent per år. Veksten i konsum og boliginvesteringer, sammen med et oppsving i eksporten antas å gi en vekst i BNP for Fastlands-Norge på henholdsvis 3,6 og 2,8 prosent for 2004 og 2005. Veksten de neste årene vil særlig komme innen tjenesteytende næringer.

Selv om krona nå har svekket seg, vil industrien fortsatt slite med kostnadsproblemer mot utlandet.

Likevel venter SSB at arbeidsledigheten vil falle fra 4,4 prosent i 2004 til henholdsvis 4,0 og 3,8 prosent i 2005 og 2006.

Terror

Så snart innholdet i konjunkturrapporten var sunket inn, slo det bokstavelig talt en bombe ned i økonomien, med meldinger om terrorbomber i Madrid, og rykter om at arabiske terrororganisasjoner sto bak. I en pressekonferanse kl 13:30 fastholdt den spanske innenriksministeren at den baskiske separatistbevegelsen ETA står bak både bombene og ryktene om arabisk medvirkning. Omfanget av virkningene på børsene, både her hjemme og internasjonalt gjenstår fortsatt å se.

Akademisk krig?

Det stormer under finansminister Per-Kristian Foss.
Det stormer under finansminister Per-Kristian Foss. Vis mer

Som om ikke dette var mer enn nok, kom meldingen fra Norges Bank klokken 14 om at
foliorenten settes ned med 0,25 prosentenhet til 1,75 prosent - stikk i strid med hva SSBs kvartalsrapport på morgenkvisten skulle tilsi. Og ikke nok med det - sentralbanksjefen signaliserte muligheter for en ytterligere rentenedsettelse ved neste korsvei.

Sentralbanken begrunnet sin manglende optimisme med fortsatt lave investeringer og redusert lønnsomhet i norsk næringsliv, lav nedgang i arbeidsledigheten siden nyttår, lav økonomisk vekst i euroområdet og usikker utvikling i prisene på import.

- Jeg tar Norges Banks beslutning på hovedstyremøtet i dag til etterretning, meldte finansminister Per-Kristian Foss få minutter etter klokken 14, og fortsatte med å understreke at rentenedsettelsene det siste året har gjort situasjonen lettere for konkurranseutsatte bedrifter.

- Norges Bank anslår i Inflasjonsrapport 1/2004 at veksten i norsk økonomi vil ta seg markert opp de nærmeste årene, avsluttet Foss.

Og vi kunne i alle fall fastslå at Norges Bank og Statistisk sentralbyrå virket enige om de store linjene på denne eller så turbulente dagen. Konsekvensene av bombene i Madrid sa ingen noe om.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer