Fra topp til bunn på fire timer

Norges Bank satte ned renta i går - unødvendig mente Statistisk sentralbyrå. Og i Spania slo terrorfrykten ned igjen.

Publisert
Sist oppdatert

I går var en opprivende og travel dag for norske økonomijournalister. Dagen startet med Statistisk sentralbyrås kvartalsrapport som meldte om "god vekst, lav inflasjon og fallende ledighet".

Renta er lav nok

I følge rapporten, har den lave renta ført til økt etterspørsel blant husholdningene og en svakere krone. Kronesvekkelsen har ennå ikke slått ut i økt konsumprisvekst, men prisveksten ventes å ta seg opp til i underkant av 2 prosent mot slutten av 2004, for så å legge seg nær 2½ prosent i 2006.

Det siste betyr at SSB mener at Norges Banks mål om 2,5 prosents prisvekst om to år har vært i ferd med å nås med gårdagens styringsrente. Signalet som ble gitt i går kan vanskelig tolkes som noe annet enn en anmodning om ikke å sette ned renta ytterligere.

Gull og grønne skoger

SSB mener videre at den lave renten vil kunne gi en forholdsvis sterk vekst både i husholdningenes konsum og boliginvesteringer de kommende tre årene, på 4-5 prosent per år. Veksten i konsum og boliginvesteringer, sammen med et oppsving i eksporten antas å gi en vekst i BNP for Fastlands-Norge på henholdsvis 3,6 og 2,8 prosent for 2004 og 2005. Veksten de neste årene vil særlig komme innen tjenesteytende næringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer