Fra vikar til fast ansatt – dette gjør du:

Publisert

Vikarbyrået kan være en snarvei til arbeidsmarkedet, vel og merke hvis du unngår fallgruvene. DinSide viser deg hvordan du går fram.

Shoppe hos flere byråer

Ta en ringerunde til flere byråer. Forhør deg om arbeidstid, lønn og sykepenger. Sil på denne måten ut de useriøse byråene. Det lønner seg å være registrert hos flere vikarbyråer samtidig. Da setter du flere på jobben med å skaffe deg jobb og har flere bein å stå på. Du reduserer dermed sjansen for å være uten jobb (oppdrag) i lange perioder.

Ikke ta det du får

Du blir alltid bedt om å levere CV’en din til byrået. Deretter kaller de deg inn til intervju. Da sier du hvilken type jobb du er ute etter. Ikke si at du tar hva som helst, men framstå heller ikke som alt for kresen. Angi hvilken bransje du ønsker å jobbe i. Når de nye lovene trer i kraft har du mye større valgmuligheter enn tidligere.

De tjener mye på deg!

Under intervjuet får du vanligvis spørsmål om hvilken lønn du ønsker deg. Dersom du ikke sier noe, får du tilbud om den laveste lønna byrået tilbyr for den type jobb det er snakk om. Husk at vikarbyrået driver butikk og vil ha deg ”billigst” mulig. Vikarbyråene tar opp til dobbelt så mye i betaling fra bedriften som bestiller en vikar, som du får utbetalt i lønn. Dersom du får 100 kroner i lønn, betaler bedriften inntil 200 kroner til vikarbyrået. Dette dekker imidlertid også feriepengene dine. Du kan bruke din utdanning og arbeidserfaring, alder og tidligere lønnsnivå for å forhandle opp lønna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer