Fradrag for advokat & megler

SKATT: Vi får stadig spørsmål om det går an å trekke fra megler- og advokatutgifter på skatten. Her får du svaret.

Publisert
Sist oppdatert

Brukte du advokat i løpet av 2003 kan du under visse forutsetninger trekke fra utgifter til juridisk bistand.

Betingelsen er at det dreier seg om saker som påvirket dine skattepliktige inntekter eller fradragsberettigede kostnader. Legg også merke til at fradragsretten består uavhengig av om du vinner fram med saken din eller ikke.

I følge Lignings-ABCen, likningskontorenes bibel, må advokatutgiftene være ”pådratt for å erverve, vedlikeholde, eller sikre skattepliktig inntekt”. Her forklarer vi hva som omfattes.

Hvilke saker kan gi fradragsrett – og hva er unntakene?

Her er et utdrag av de viktigste reglene, men husk at det fins flere:Skilsmisse, bidrag og barnefordeling: Krangler du og eks-mannen/kona om barnebidrag i retten? Da kan du kreve fradrag for prosesskostnader, men kun for de utgiftene som påløp før 1. oktober 2003.

Etter denne datoen er nemlig ikke underholdsbidrag å anse som skattepliktig inntekt, og dermed heller ikke fradragsberettiget.

Unntak: Det gis uansett ikke fradrag for advokatkostnader ved tvist om separasjon eller skilsmesse, ved skiftetvister eller ved barnefordeling. Grunnen er at dette er utgifter som ikke har noen direkte sammenheng med dine skattepliktige inntekter. Be derfor alltid advokaten om en spesifisert regning som du kan legge med som bekreftelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.