Fradrag for barn - dette må du sjekke

Det er ikke alt skatteetaten får med seg.

SJEKK FØR DU FØRER OPP: Sjakk er en av de aktivitetene som er fradragsberettiget, på visse vilkår. Korps er det derimot normalt ikke. Foto: PLAINPICTURE / SCANPIX
SJEKK FØR DU FØRER OPP: Sjakk er en av de aktivitetene som er fradragsberettiget, på visse vilkår. Korps er det derimot normalt ikke. Foto: PLAINPICTURE / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste er selvangivelsen grei skuring. Mange gidder ikke en gang å sjekke, og bare én av fire gjør endringer.

For alle er det viktig å forvisse seg om at alt er korrekt i god tid før fristen 30. april. Og spesielt viktig er det at foreldre gjør dette. For med barn er det mange feller å gå i som kan føre til at du betaler mer enn du skal i skatt.

Det finnes en rekke fradrag for foreldre med barn, og flere av dem er det opptil foreldrene selv å oppgi. Skatteetaten er ikke tankelesere, og de vet i utgangspunktet ikke hvilke utgifter du har i forbindelse med barnet ditt og hva du har krav på.

LES OGSÅ: Tre av fire endrer ingenting

Ikke alt er «ferdigtygd»

Alle foreldre med barn under 12 år får et generelt foreldrefradrag. Dette er på 25.000 kroner for ett barn per år, og 15.000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første. Detaljerte regler finner du på Skattedriektoratets nettside.

Mange av opplysningene er innhentet på forhånd, men au pair, barnevakt, skolefritidsordning i idrettslag, privat dagmamma, kjøring til barnehage/SFO må føres opp manuelt.

Fra 2014 ble en rekke andre fritidsaktiviteter likestilt med SFO, noe som gjør at også utgiftene til disse kan trekkes fra på skatten.

LES OGSÅ: Halvparten finner feil og mangler

IKKE GREIT: Korps og andre fritidsaktiviteter som foregår etter klokka 17 kan du ikke trekke fra på skatten. Foto: MR. TWISTER/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
IKKE GREIT: Korps og andre fritidsaktiviteter som foregår etter klokka 17 kan du ikke trekke fra på skatten. Foto: MR. TWISTER/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Sjakk er greit, men ikke korps

Men hvilke aktiviteter er det som kvalifiserer? Skatteetaten har laget en egen liste over aktiviteter som er innafor og aktiviteter som ikke er fradragsberettiget.

Her går det blant annet at sjakk, maling og museumsbesøk er greit, mens korps, teater og musikkundervisning ikke er det.

Fysisk aktivitet er greit, men ikke i form av organisert idrett.

Felles for tilbudene er at de skal ligne på SFO, både når det gjelder innhold og tidsrom.

Skatteetaten lister opp følgende aktiviteter som fradragsberettiget:

 • Tilbud som gis rett etter skoletid og frem til senest klokka 17.00 minimum 3 dager i uken, eventuelt tilbud også før skoletid
 • Tilbud som gis gjennom hele skoleåret
 • Tilbud som gjelder for barn i alderen 5-11 år, eventuelt for et avgrenset aldersintervall, for eksempel mellom 9 og 11 år
 • Tilbud som er åpent for alle barn i det aktuelle aldersintervallet, uten krav om faglige kvalifikasjoner, det vil si at de ikke er et «spisset» aktivitetstilbud for særskilt utvalgte barn
 • Tilbud der oppholdstid for det enkelte barn er avtalt og fast 1 til 5 dager i uken
 • Fellesaktiviteter ute og/eller inne
 • Tilbud med matpause med utdeling av for eksempel brød eller frukt
 • Tilbud der det gis tid til leksearbeid, med eller uten leksehjelp
 • Tilbud som i hovedsak følger skolens ferier og fridager

Her er Skatteetatens egen liste over aktiviteter som ikke kan trekkes fra:

 • Tidsbegrensede/kortvarige aktivitetstilbud i regi av lag og foreninger i SFO-tiden
 • Idrettsklubbers organiserte treningsopplegg senere på ettermiddagen/kvelden/helger, f.eks. trening med klubbens aldersbestemte lag.
 • Aktiviteter på sen ettermiddag eller kveldstid, etter kl 17.00, f.eks. musikkorps, teaterskole, kulturskole.
 • Undervisning for barn, individuelt eller i gruppe

LES OGSÅ: Fortsatt mulig å få lavere skatt

Fradrag for kjøring

Du kan få fradrag for kjøring til barnehage, SFO eller dagmamma hvis det er en omvei i forhold til jobben.

Det er kostnadene til den ekstra kjøringen som gir rett til fradrag. Du kan trekke fra 1,50 kroner per kilometer dersom du kjører bil.

Bruker du kollektivt kan du trekke fra de faktiske kostnadene, for eksempel månedskort.

LES OGSÅ: Fradragene alle samboere bør sjekke

Fradrag for ektefolk

Ektefeller må dele foreldrefradraget på 25.000 mellom seg. Hvordan de deler, kan de velge selv.

NYGIFT: Om dere har barn hver for seg, men ingen felles, gjelder spesielle fradragsregler. Foto: SHUTTERSTOCK/IVAN GALASHCHUK/NTB SCANPIX
NYGIFT: Om dere har barn hver for seg, men ingen felles, gjelder spesielle fradragsregler. Foto: SHUTTERSTOCK/IVAN GALASHCHUK/NTB SCANPIX Vis mer


Hvis de ikke ønsker fradrag med en halvpart på hver, må begge gå inn og endre beløpet i post 3.2.10 i sine selvangivelser. Dette gjelder om fradraget gjelder barn som ikke er felles.

Egne regler gjelder dersom ekteskapet er inngått i løpet av inntektsåret.

Hvis dere er nygifte og ikke har barn sammen, men derimot ett barn hver fra tidligere forhold, kan dere velge om dere vil føre det opp som hvert deres barn eller 2 barn felles, altså maksimalt 2 x 25.000 kroner eller 40.000 kroner i fradrag.

LES OGSÅ: Refinansiering kan gi deg skattefradrag

Barn og samboerskap

Samboere har krav på foreldrefradrag for pass og stell av barn, på lik linje med andre foreldre. Dette fradraget vil automatisk innberettes på den som har gjort betalingene.

- Dersom den ene har betalt, kan det godt bare stå slik. Dersom man mener at dette er en feilfordeling, må man selv fordele det, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Dinside.

Han minner også om at det kan være foreldrefradrag som ikke er ført inn fra før. Dette må du i så fall selv rapportere inn.

LES OGSÅ: Her er alle fradragsreglene for samboere

Slutt på skatteklasse 2

Det er ikke lenger slik at enslige forsørgere lignes i skatteklasse 2, men bor du alene med omsorg for barn under 18 år har du rett på et særfradrag.

ALENEPAPA: Fradraget som enslig forsørger er nå direkte knyttet opp mot retten til utvidet barnetrygd. Foto: SHUTTERSTOCK/ANDY DEAN PHOTOGRAPHY/NTB SCANPIX
ALENEPAPA: Fradraget som enslig forsørger er nå direkte knyttet opp mot retten til utvidet barnetrygd. Foto: SHUTTERSTOCK/ANDY DEAN PHOTOGRAPHY/NTB SCANPIX Vis mer


Dette særfradraget faller imidlertid bort om du gifter deg eller har hatt en samboer i 12 måneder eller mer.

Der du tidligere kunne få fradrag som enslig forsørger, regnes du altså ikke lenger som enslig forsørger dersom du bor i et samboerskap og har særkullsbarn.

Lothe forteller at fradraget som enslig forsørger er direkte knyttet opp mot retten til utvidet barnetrygd.

- Har man rett til utvidet barnetrygd, får man fradrag som enslig forsørger - men har man ikke utvidet barnetrygd, har man heller ikke rett til fradrag som enslig forsørger, forklarer Lothe.

Barn og samlivsbrudd

Om forholdet mellom deg og den andre foresatte er slutt, går fradraget som hovedregel til den av foreldrene som barnet har bodd sammen med mest i løpet av 2015.

Men også her kan foreldrene bli enige om en fordeling etter eget ønske.

I så fall må begge endre sine selvangivelser. Hvis dere ikke er enige og din tidligere partner ikke vil endre, må du endre hos deg og skrive begrunnelsen i post 5.0.

Hvem som har krav på hva, avgjøres dermed ved skjønn fra skatteetatens side.

LES OGSÅ: Nå får du mindre i reisefradrag

Du trenger ikke å bevise noe nå

I utgangspunktet trenger du ikke legge ved dokumentasjon på at opplysningene du gir når du endrer selvangivelsen er riktige.

REGNINGER: Husk å ta vare på vederlag for barnepass. Foto: SHUTTERSTOCK/ANDREY_POPOV/NTB SCANPIX
REGNINGER: Husk å ta vare på vederlag for barnepass. Foto: SHUTTERSTOCK/ANDREY_POPOV/NTB SCANPIX Vis mer


Det kan likevel skje at du i ettertid får spørsmål fra Skatteetaten. Da må du være forberedt på å legge fram originalbilag for pass og stell av barn.

Husk at det må være navn og adresse på kvitteringene, slik at skattemyndighetene kan sjekke mottageren.

Om fradraget gjelder barn over 12 år med spesielle behov, må dette dokumenteres med legeattest, melding fra barnevern eller lignende.

Om betalingene i løpet av året utgjør mer enn 100.000 kroner, skal pengene være betalt via bank eller ved fast trekk i lønn. Skatteetaten godtar her bare bankutskrift eller lønnsslipp som dokumentasjon.

Flere saker om årets selvangivelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer