Fradrag for T5PC-tap, men ikke WGI

Skatteetaten bekrefter at alle som tapte penger på T5PC i 2004 kan føre tapet som fradrag på selvangivelsen. Dermed er det vittige tunger allerede har døpt til idiotfradraget godkjent. WGI-tap faller utenom.

Publisert
Sist oppdatert

Hylekoret var enormt blant de tusenvis av nordmenn som tapte penger da pyramideselskapet T5PC gikk konkurs 18. november 2004. Det eneste som antagelig fikk like mye oppmerksomhet da boblen sprakk, var skadefryden fra alle de som av ulike grunner hadde holdt seg unna selskapet.

Trøsten for de som ble lurt er at Skattemyndighetene nå har bestemt at tapet kan trekkes fra på selvangivelsen. Det skatterettslige symmetriprinsippet tilsier da at de få som tjente penger på å selge T5PC-aksjer, også må skatte av gevinsten.

Ikke WGI-tap

I følge Aftenposten mener altså Skatteetaten at det var snakk om reelle aksjer i T5PC. Dette står i skarp kontrast til de som tapte penger i WGI. Dette anses nemlig som et aksjespill, altså fiktive aksjer, noe som ikke gir rett til fradrag. For alle som har tapt pengene sine kan nok denne forskjellen virke marginal, her er det imidlertid skatteetatens eksperter som bestemmer.

Konkurs = realisasjon = skattefradrag ved tap

Fra Skatteetaten sakser vi følgende: T5PC Invest AS er registrert i Foretaksregisteret. Direktoratet legger til grunn at selskapet er lovlig stiftet. Gevinst og tap ved realisasjon av aksjer er henholdsvis skattepliktig/ fradragsberettiget, jfr skatteloven kapittel 9, jfr kapittel 5 og 6.3.1 Fradrag for tap på aksjer i T5PC Invest ASTap ved realisasjon av aksjer er fradragsberettiget, og konkurs regnes som realisasjon. Den som krever fradrag for tap må fylle ut skjemaet RF-1061. Tapet overføres fra RF-1061 til selvangivelsen. Skjemaet er pliktig vedlegg til selvangivelsen for skattyter som har realisert aksjer i løpet av inntektsåret. Tapet må kunne dokumenteres/sannsynliggjøres ved for eksempel sluttsedler, betalingsbilag el. der det fremgår at man har ervervet(kjøpt) aksjer i selskapet, kjøpesum, utskrift fra aksjeeierbok eller ved kopi av skatteyters ”hjemmeside” og/eller konti i T5PC. 3.2 Gevinst ved realisasjon av aksjerGevinst ved realisasjon av aksjer er skattepliktig inntekt. Skatteyter skal fylle ut skjemaet RF- 1061 og overføre gevinsten til selvangivelsen.Les mer om T5PC-fradraget her

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer