Fradrag for utgifter til advokat?

SKATT: Vi får stadig spørsmål om det går an å trekke fra megler- og advokatutgifter på skatten. Her får du svaret.

Publisert
Sist oppdatert

Advokatutgifter: Det er dessverre ikke alle advokatutgifter som kan trekkes fra på skatten. Betingelsen er nemlig at det dreier seg om saker som påvirket dine skattepliktige inntekter eller fradragsberettigede kostnader.

I følge Lignings-ABCen, likningskontorenes bibel, må advokatutgiftene være ”pådratt for å erverve, vedlikeholde, eller sikre skattepliktig inntekt”. Her forklarer vi hva som omfattes.

Det er likevel viktig å få med seg at fradragsretten består, uavhengig av om du vinner fram med saken din eller ikke.

Hvilke saker kan gi fradragsrett – og viktige unntak?

Her er et utdrag av de viktigste reglene, men husk at det finnes flere: Skilsmisse, bidrag og barnefordeling: Fram til og med 1. oktober 2003 kunne du trekke fra prosesskostnader dersom du og eksen kranglet om barnebidrag i retten. I dag kan du imidlertid IKKE gjøre dette. Nå er nemlig ikke underholdsbidrag å anse som skattepliktig inntekt, og er dermed heller ikke fradragsberettiget.

Arbeidstvister: For eksempel ved tvist om lønnsvilkår eller å få tilbake en stilling.

Unntak: Gis det oppreisning for tort og svie som er delvis skattefri, begrenses fradragsretten til den delen av omkostningene som utgjør den skattepliktige delen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer