Fradrag: I stedet for minstefradraget

Dersom dine faktiske kostnader er større enn minstefradraget, kan du i stedet kreve fradrag for disse utgiftene i post 3.2.2.

Publisert
Sist oppdatert[Ugjyldig objekt (NAV)]


Stryk over minstefradrag i egen inntekt i post 3.2.1 hvis den er forhåndsutfylt. I selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister kan beløpet føres i post 5.0 for tilleggsopplysninger, eller på et eget ark. Husk å spesifisere at beløpet knytter seg til minstefradragsposten og at ligningsmyndighetene forventer at du dokumenterer utgiftene.

Hva kan du kreve fradrag for?

Du kan kun kreve fradrag for utgifter som har direkte tilknytning til din lønnsinntekt eller pensjon, dersom de tilsammen er større enn minstefradraget.

Skatteetaten gir disse eksemplene på fradragsberettigede utgifter, og vi gjengir her de viktigste - men husk at det kan være flere:

 • Flytteutgifter. Men dette gjelder kun flyttekostnader ved overtakelse av stilling. Fradragsretten omfatter i så fall nødvendige reiseutgifter, utgifter til flytting av innbo og løsøre, herunder pakking, embalasje og forsikring.

  Fradraget skal føres i post 3.2.2 og kan ikke kreves i tillegg til minstefradrag. Fradragsretten gjelder også utgifter til flytting fra utlandet til Norge, såfremt inntekten i den nye stillingen er skattepliktig i Norge.

 • Utgifter til transport på tjenestereiser uten overnatting
 • Utgifter til kost på tjenestereiser uten overnatting (merutgifter til kost og losji på tjenestereiser med overnatting inngår derimot ikke
 • Utgifter til kost ved lengre fravær fra hjemmet på 12 timer eller mer uten overnatting i forbindelse med overtid, vakter, lang reise fram og tilbake til arbeidet osv.
 • Utgifter til hjemmekontor: Det kan gis fradrag på 6,5 prosent av den del av likningsverdien som faller på hjemmekontoret i en prosentlignet bolig.

  Fordelingen skjer på grunnlag av utleieverdien, og forutsetter at ett eller flere rom brukes som kontor full ut. Kontor i hjørnet av stua omfattes mao. ikke.

  Dersom du ikke gir opplysninger om fordeling av leieverdien godtas et standardfradrag på 1.350 kroner.

  Istedet for fradraget med 6,5 prosent, kan det kreves fradrag for hjemmekontor med 5 %, med tillegg for faktiske, dokumenterte driftsutgifter av den art som ikke går inn under prosentlikningen, f.eks. utgifter til vask, lys og oppvarming.

 • Utgifter til faglitteratur
 • Utgifter til videreutdanning og ajourhold av utdannelse (sjekk med likningskontoret for detaljer)
 • Utgifter til arbeidsklær (f.eks. ved stor slitasje på klærne) eller uniform
 • Utgifter til verktøyhold
 • Utgifter til vikar
 • Utgifter til frivillig syke- og ulykkesforsikring
 • Oppdragstakers premie til frivillig trygd i de første 14 dagene. Underskudd på godtgjørelse fra arbeidsgiver til dekning av ovennevnte utgifter kan også trekkes fra.
Kilde: Skatteetaten.no og Lignings-ABCen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer