Fradragene alle samboere bør sjekke

Er du samboer? Da bør du sjekke spesielt disse postene i selvangivelsen.

SAMBOERE BØR SJEKKE DISSE POSTENE I SELVANGIVELSEN: Som gift lignes man sammen, men samboere liknes hver for seg. Da blir det ekstra viktig å sjekke disse postene og fradragene: Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SAMBOERE BØR SJEKKE DISSE POSTENE I SELVANGIVELSEN: Som gift lignes man sammen, men samboere liknes hver for seg. Da blir det ekstra viktig å sjekke disse postene og fradragene: Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dinside tidligere har skrevet, er det mange forskjeller mellom gifte og samboere. Dette kommer også til syne i selvangivelsen.

31. mars startet utsendingen av selvangivelsen for 2015, og alle som er e-brukere kan da sjekke selvangivelsen. Innleveringsfristen er 30. april.

-Selv om selvangivelsen kommer ferdig utfylt, så er det viktig å sjekke at alt stemmer. Du kan spare mye penger på å få med alle fradragene du har rett på, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til Dinside.

Hvilke fradrag du har krav på, avhenger mye av livssituasjon.

Er du samboer, er det noen punkter i selvangivelsen du bør sjekke spesielt:

LES OGSÅ: Nå kan du sjekke selvangivelsen

#1: Fordeling av gjeldsrenter

- Som gift lignes man sammen, men samboere liknes hver for seg. Boliglånet og rentene føres opp på den som er hovedlånetaker, dere må derfor manuelt dele gjeld og gjeldsrenter. Har dere kjøpt bolig sammen bør dere også sjekke om likningen er fordelt riktig i henhold til eierbrøk, sier Sandmæl til Dinside.

Renteutgifter og lån kommer som oftest på én av samboerne, og på selvangivelsen vil det være ferdig utfyllt på den som står oppført som hovedlåninnehaver hos finansinstitusjonen.

Har dere for eksempel et felles lån, som eksempelvis hus- eller billån, må dere selv fordele renteutgifter og lån mellom dere.

Dette må dere gjøre hvert år, selv om dere har registrert samboerforholdet hos Skatteetaten tidligere.

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, sier til Dinside at samboere må fordele gjeld og gjeldsrenter ut fra det som er reellt.

- Skal man fordele det 50 prosent på hver, må først den som har fått det oppgitt på seg, stryke ut de forhåndsutfylte beløpene, før begge fører opp halvparten av gjelden og halvparten av gjeldsrentene i hver sin selvangivelse. I tillegg må de i post 1.3 føre opp samboers fødselsnummer og krysse av for at de har felles gjeld, forklarer Lothe.

LES OGSÅ: Tre av fire endrer ikke selvangivelsen

Sandmæl oppfordrer også til å sjekke om eiendommen er innberettet med likningsverdi på selvangivelsen og kontrollere hvorvidt den er riktig, dersom dere nettopp har kjøpt bolig.

- Lånegebyret kan trekkes fra, sjekk at det er riktig utfylt, oppfordrer Sandmæl.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, understreker at mens ektefeller kan fordele rentefradraget akkurat som de vil, må samboere fordele gjelden og gjeldsrentene etter det som står i lånepapirene.

- Dere kan imidlertid skrive en kontrakt dere imellom som fordeler gjelden og rentene annerledes, for eksempel fordi den ene har lav inntekt, sier hun.

#2: Samboere med særkullsbarn?

Samboere med særkullsbarn skal være oppmerksom på følgende:

Det er ikke lenger slik at enslige forsørgere lignes i skatteklasse 2, men bor du alene med omsorg for barn under 18 år har du rett på et særfradrag.

Dette særfradraget faller imidlertid bort om du gifter deg eller har hatt en samboer i 12 måneder eller mer.

Der du tidligere kunne få fradrag som enslig forsørger, regnes du altså ikke lenger som enslig forsørger dersom du bor i et samboerskap og har særkullsbarn.

Lothe forteller at fradraget som enslig forsørger er direkte knyttet opp mot retten til utvidet barnetrygd.

- Har man rett til utvidet barnetrygd, får man fradrag som enslig forsørger - men har man ikke utvidet barnetrygd, har man heller ikke rett til fradrag som enslig forsørger, forklarer Lothe.

#3: Samlivsbrudd?

Har du tidligere vært samboer, og dere solgte deres felles bolig i 2015? Vær oppmerksom på følgende:

Ved samlivsbrudd mellom samboere med felles barn, vil den personen som flytter ut opparbeide botid på lik linje som den som blir boende.

Dette betyr at også den utflyttede samboer slipper å betale skatt av gevinsten ved et salg, selv om vedkommende ikke har bodd der i de siste 12 månedene før salget.

#4: Foreldrefradrag

Samboere har krav på foreldrefradrag for pass og stell av barn, på lik linje med andre foreldre. Dette fradraget vil automatisk innberettes på den som har gjort betalingene.

- Dersom den ene har betalt, kan det godt bare stå slik. Dersom man mener at dette er en feilfordeling, må man selv fordele det, sier Lothe til Dinside.

Du kan få fradrag inntil 25.000 kroner for første barn. Deretter et tillegg for 15.000 kroner per barn.

Han minner også om at det kan være foreldrefradrag som ikke er ført inn fra før. Dette må du i så fall selv rapportere inn.

Fradragsberettigede utgifter til pass og stell av barn, som ikke innberettes automatisk, kan være reiseutgifter eller utgifter til barnevakt, au pair eller dagmamma.

Husk at dere også kan få fradrag for eventuell ekstra kjøring til barnehage, SFO eller dagmamma dersom det er en omvei i forhold til jobben. Fradraget gjelder da kun for omveien, ikke for hele reisen.

Foreldrefradraget gjelder for pass og stell av barn som er 11 år eller yngre. Men du kan også få fradrag for pass av barn over 11 år om de har spesielle behov for dette. Her må du belage deg på å dokumentere at barnet ditt har spesielle behov, om Skatteetaten ber om det.

KJØPT DEG INN I PARTNERENS BOLIG? Du kan få fradrag for utgifter til refinansiering eller om du har kjøpt deg inn i partnerens bolig. Foto: BERIT B. NJARGA
KJØPT DEG INN I PARTNERENS BOLIG? Du kan få fradrag for utgifter til refinansiering eller om du har kjøpt deg inn i partnerens bolig. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer#5: Har du kjøpt deg inn i partnerens bolig?

Husk at dere kan trekke fra utgifter i forbindelse med refinansiering av boliglån:

- Om du for eksempel kjøpte deg inn i partnernes bolig, eller refinansierte boliglånet og derfor hadde utgifter i forbindelse med innhenting av ny takst på boligen kan denne utgiften trekkes fra på skatten. Det samme kan tinglysningsgebyret, sier Elin Reitan.

#6: Lånt penger av samboeren?

I likhet med at du kan få fradrag for renter du betaler til banken, kan du også få fradrag for renter på private lån.

- Har du betalt renter på private lån, til for eksempel samboer eller andre, kan du få fradrag for dette. Renter på private lån er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen, og kan ofte utgjøre store fradragsberettigede summer. Husk at også at den du låner penger av må da også føre dette opp i sin selvangivelse, sier Reitan til Dinside.

Skatteetaten har også en fradragsveileder som kan hjelpe deg til å finne eventuelle fradrag du kan ha krav på. Du finner fradragsveilederen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer