Har du fått med deg alle fradragene?

Fradragsfeilene som kan koste deg flere tusen kroner

Ikke regn med at alle fradrag er kommet med på den forhåndsutfylte skattemeldingen.

FRADRAG? Sjekk over at alle fradragene er kommet med. Noen kan fort utgjøre flere tusen kroner i spart skatt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FRADRAG? Sjekk over at alle fradragene er kommet med. Noen kan fort utgjøre flere tusen kroner i spart skatt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Selv om skattemeldingen din kommer med ferdigutfylte tall, betyr dette ikke at alle tall er riktige - eller at alle fradrag er kommet med.

Selv Skatteetaten påpeker at skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt.

Det kan i verste fall føre til at du går glipp av fradrag på flere tusen kroner.

Sjekk at disse fradragene er kommet med

Én av fire opplever at det er svært eller ganske vanskelig å få alle fradragene de har krav på. Det viser en ny forbrukerundersøkelse Respons har utført for SpareBank 1. Men det trenger ikke å være så vanskelig, dersom man for eksempel bruker Skatteetatens fradragsveileder.

Enkelte fradrag dukker av en eller annen grunn ikke alltid opp på skattemeldingen. Og her kan vi snakke om mange tusenlapper i spart skatt.

Her har vi samlet noen av fradragene det kan lønne seg å dobbeltsjekke, som kan utgjøre større summer i spart skatt:

Foreldrefradraget er ett av disse, et fradrag hvor Sparebank1 påpeker at det ofte er mangler i oppgavene fra barnehage eller SFO.

Her får du fradrag for utgifter til pass av barn som er yngre enn 12 år i inntektsåret, eller som er eldre men har et særskilt behov for omsorg og pleie. Fradraget er opptil 25.000 kroner for ett barn og 15.000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første.

Har du to barn og hadde totalt 40.000 kroner i utgifter til barnepass i 2016, kan dette utgjøre 10.000 kroner i mindre skatt.

Se mer om hvordan du endrer foreldrefradraget.

Husk også at du kan få fradrag for ekstrakjøring til barnehage eller SFO, hvis det ikke ligger på vei til og fra jobb. Da får du fradrag for 1,50 kroner per kilometer eller faktiske kostnader ved bruk av kollektiv transportmiddel - men du må holde deg innenfor grensene til foreldrefradraget.

Reisefradraget eller heller ikke alltid ført opp, eller det kan være feil dersom du har byttet jobb i løpet av skatteåret 2016.

Selv om reisefradraget er blitt lavere fra og med 2016, utgjør det fortsatt mange tusenlapper i spart skatt - ikke minst hvis du reiser langt.

Eksempelvis har de som pendler mellom Tønsberg og Oslo daglig, krav på rundt 5.000 kroner i reisefradrag. Her ser du hvordan du legger til eller endre reisefradraget.

Fradrag for omkostninger ved refinansiering, ny takst eller lignende, må du selv føre opp på selvangivelsen. Eksempelvis kan du få fradrag for omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr. Disse utgiftene må du selv sjekke opp i lånepapirene fra banken eller lignende, og føre i post 3.3.1.

Fradrag for fagforeningskontingent gjelder alle yrkesaktive lønnstakere som enten har:

  • Blitt trukket via lønnsslipp for fagforeningskontingent til arbeidstakerorganisasjon.
  • Har betalt fagforeningskontingent direkte til arbeidstakerorganisasjonen.
  • Har betalt fagforeningskontingent til en arbeidstakerorganisasjon i annen EØS-stat, som har inngått tariffavtale på vegne av medlemmene,

Her er det maksimale fradraget på 3.850 kroner for 2016, som du bør sjekke er kommet med på den forhåndsutfylte skattemeldingen.

Du kan spørre Skatteetaten

Er du fortsatt usikker på om alle fradrag er kommet med, også etter å ha prøvd Skatteetatens fradragsveileder, kan du evt kontakte Skatteetaten på telefon, chat eller via deres Facebooksider, Skatten min.

Dato Åpningstid telefon Åpningstid Facebook Åpningstider chat
Søndag 30.april14.00 - 20.0014.00 - 20.0014.00 - 20.00
Mandag 1. maiStengtStengtStengt
Tirsdag 2.mai08.00 - 15.3008.00 - 15.3008.00 - 15.30

Selv om leveringsdatoen i utgangspunktet er 30. april, er siste frist for å gjøre endringer i år 2. mai, ettersom 30. april er en søndag, etterfulgt av fridagen 1. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer