Fastpris på strøm:

- Framstår som et godt tilbud

De skyhøye strømprisene ser ikke ut til å slippe taket, så er det nå fastpris lønner seg?

DYSTRE SPÅDOMMER: Strømprisene i Sør-Norge kan gå opp ytterligere ei krone eller mer, men det er umulig å si hvor raskt og hvor høyt prisen kan gå, ifølge kraftanalytiker. Foto: NTB
DYSTRE SPÅDOMMER: Strømprisene i Sør-Norge kan gå opp ytterligere ei krone eller mer, men det er umulig å si hvor raskt og hvor høyt prisen kan gå, ifølge kraftanalytiker. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norge vil trolig fortsatt eksportere mye strøm til Europa den kommende tida. Derfor vil nok strømprisene ligge på mellom to og tre kroner gjennom sommeren i Sør-Norge. Det er det som prises inn i markedet nå, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NTB.

Han understreker at det ikke har skjedd noen store fysiske endringer i kraftproduksjonen i Europa og gassimporten fra Russland.

- Det som prises inn nå, er frykten og usikkerheten for at noe kan skje, sier Lilleholt.

Så, er det nå du bør gå for fastpris?

Halvparten av forventet strømpris

Ifølge Strømpris.no er dette de beste fastpristilbudene for en bolig i Oslo akkurat nå:

Topp fem fastpris-avtaler

Strømavtale Bindingstid Strømpris Månedlig fastbeløp
Lyse Fastpris33 måneder124 øre/kwh45 kroner
Polar Fast60 måneder124 øre/kwh48,75 kroner
Rauma Energi Fastpris36 måneder129,98 øre/kwh39 kroner
Ishavskraft Fastpris36 måneder134,70 øre/kwh39 kroner
Agva Kraft3 måneder139,90 øre/kwh0 kroner

Hentet inn 8. mars 2022 11:30

Dersom spotprisspådommene opp mot tre kroner per kilowattime blir noe av, kan du likevel mer enn halvvere strømprisen ved å inngå fastprisavtale nå.

På vei oppover!

Prisene over er fra formiddagen 8. mars, men det ser ut til at fastprisene er på vei oppover, for bare fra denne artikkelen ble påbegynt til den var ferdig skrevet, steg rimeligste 12-månederstilbud med 15 øre - fra 134,90 til 149,90 øre.

Sammenlignet med prissjekken DinSide gjennomførte i desember 2021, har fastprisavtalene blitt dyrere. For eksempel hadde Lyse den gang en avtale med fastpris 79,98 øre kilowattimen som varte i 36 måneder. I tillegg lå flere fastprisavtaler med varighet fra 12 måneder og oppover under 100 øre per kilowattime i desember, mens nå ligger de godt over.

STRØMSMART: Enkle grep kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Krigen gir færre fastpriskunder

Lyse har gjennom strømpriskrisen sett at stadig flere kunder har forstått fordelene med fastprisavtaler og forutsigbarheten slike avtaler gir:

- Vi har hatt en stor økning i antall fastpriskunder det siste halvåret, spesielt i november, desember og januar, sier kommunikasjonssjef Andreas Veggeland til DinSide.

- Akkurat nå er fastprisene høye som følge av stor usikkerhet i kraftmarkedet på grunn av krigen i Ukraina, og vi har derfor noe mindre trøkk fra nye fastpriskunder, skyter han inn.

De fleste Lyse-kundene velger tre eller ett års bindingstid, ifølge Veggeland.

- Framstår som et godt tilbud

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet understreker at det er svært utfordrende å spå framtiden, både når det gjelder strømprisutviklingen og regjeringens støtteordninger.

- Med bakgrunn i dagens spotprismarked, framstår 124 øre per kilowattime som et godt tilbud, sier Iversen til DinSide.

- Og vår nye olje- og energiminister bekreftet i går at strømstøtten fortsetter, men ikke i hvilken form, legger han til.

Lilleholt i Volue, derimot, framholder at det i markedet er fastprisen for tre måneder rundt 150 øre, for 12 måneder om lag 120 øre og tre år 95 øre per kilowattime i Sør-Norge.

- Derfor vil du betale mye med 124 øre for tre år nå. Det er 30 øre mer enn markedspris. Legg også merke til at tilbudene raskt stiger i pris om du ikke velger de som er billigst. En lokal leverandør kan ha veldig avvikene priser fra disse tilbudene, sier Lilleholt til DinSide.

Kan bli «vinterpriser» om sommeren

Erfaringsmessig har det vært mest gunstig å tegne fastprisavtaler om våren og sommeren.

- Vi kan likevel ikke legge til grunn tidligere forutsetninger om prisutvikling ukritisk. Særlig den europeiske gassprisen og vannstanden i våre egne magasiner kan føre til at vi ser noe som minner om vinterpriser også om sommeren, sier Iversen.

- På samme måte som at spotprismarkedet har svært mye bevegelse, vil også fastprismarkedet kunne få tilsvarende utfordringer, fortsetter forbrukerjuristen.

SMARTHJEM: I denne leiligheten avslører speilet strømpris og - forbruk i sanntid. Bli med hjem til Kenneth Nilssen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Forsiktige med fastprisanbefaling

Veggeland i Lyse bekrefter at i en normalsituasjon kan det ofte være lurt å inngå fastprisavtalene om sommeren, selv om dette ikke er en fasit og vi ikke vet på forhånd hvordan prisutviklingen kommer til å bli.

- Akkurat nå har situasjonen i Ukraina gjort at markedet for langsiktig kraftkjøp har gått i taket, slik at strømleverandørene må øke prisene for nye fastprisavtaler tilsvarende. Det er altså stor usikkerhet nå, men i stedet for å fjerne fastprisavtalene, har vi valgt å justere prisene basert på dagens situasjon, forklarer Veggeland.

- Vi håper selvfølgelig situasjonen bedrer seg, så inntil videre er vi mer avventende med å anbefale fastpris, sier han.

Håper på fastpris-konkurranse

Iversen i Forbrukerrådet påpeker imidlertid at mange strømselskap kjøper store mengder strøm på framtidskontrakter, noe som kan sikre dem svært gunstige priser.

- Dersom konkurransen om forbrukerkundene tilspisser seg i fastprismarkedet, regner vi med at den økte konkurransen vil føre til gunstigere fastprisavtaler framover, sier Iversen.

Fastpris kan ses på som en type forsikring, der du potensialt betaler noe ekstra få sikre deg mot prisvekst og -topper. Du kan også være heldig å slå markedet, slik som mange av de som inngikk fastprisavtaler sommeren 2021 har gjort.

- Det er likevel svært vanskelig å spå prisutviklingen i strømmarkedet, og strømstøtten er en x-faktor i regnestykket. Du kan derfor gjøre lurt i å finne gamle strømregninger, se hvor mange kilowattimer du brukte de forskjellige månedene og lage deg et regnestykke du prøver med forskjellige fastpriser gjennom året, anbefaler Iversen.

Lilleholt i Volue savner at det alltid refereres til markedspris ved salg av fastprisavtaler, slik at folk kan se hvilken margin de tar på lik linje med at det oppgis et påslag i spotprisavtaler.

- Da kan vi på en måte vurdere selv hvor høy «forsikringspremie» vi betaler mot markedet akkurat nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer