Hva får jeg i pensjon?

Framtidspensjonistene må enten jobbe eller spare mer

Ifølge Norges Bank vil «morgendagens» pensjonister har mer gjeld og mindre formue - og de vil få mindre å rutte med i pensjonstilværelsen. Det finnes likevel en løsning, men da må du legge en plan.

UTVALG: Statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen setter ned et utvalg som skal evaluere pensjonsreformen og vurdere justeringer i pensjonssystemet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Går man av med pensjon ved fylte 67 år, vil framtidens pensjonister få utbetalt lavere pensjon enn i dag, skriver Haakon Solheim og Bjørn Helge Vatne fra Norges Banks avdeling for finansiell stabilitet i et blogginnlegg på Bankplassen.

Pensjonsreformen innebærer nemlig at utbetalt pensjon av sluttlønn ved pensjonsalder gradvis vil synke for de som er født etter 1963.

Samtidig forventer sentralbanken at framtidens pensjonister vil pensjonere seg med, relativt sett, mer gjeld enn i dag og mindre i formue.

- For lite sparing er den store bekymringen

Lars Erik Eriksen i Storebrand mener det er en god analyse Norges Bank presenterer.

- Tidligere kunne de fleste gå pensjonisttilværelsen bekymringsfritt i møte uavhengig av hva slags grep de hadde tatt selv. Slik er det ikke lenger. Det store flertallet må i fremtiden belage seg på å spare selv for å få en levelig pensjon, sier Eriksen til Dinside.

- Når folketrygden reduseres, blir det viktigere enn før å spare selv, men den virkelig store bekymringen er at mange gjør det motsatte og låner mer penger. Det er viktig å huske at de fleste ikke utelukkende kan leve av boligen sin, selv om den har steget mye i verdi, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.