Tips, driks, eller drikkepenger, om du vil, defineres som ekstra betaling eller en påskjønnelse når noen har gitt deg en ekstra god tjeneste, for eksempel en sjåfør eller servitør.
Bestiller du mat gjennom sykkelbud må du tipse før du vet hvordan servicen er. Det er ingen god idé, skal vi tro Odd Roar Lange, Dagbladet og DinSides reiseekspert, og reiseblogger på The Travel Inspector.

- Å betale tips til Foodora, Wolt og andre leveringstjenester er en uting og noe jeg vil fraråde, sier Lange.
- Tips er noe jeg betaler på restaurant, i en bar eller på hotell, dersom jeg opplever at servicen og tjenesten er ekstraordinær god. Altså ut godt over det jeg forventet. Og tips betaler jeg først når regningen kommer etter at tjenesten er levert eller maten er spist.
Tipser ved bestilling
I andre yrker tipser man etter å ha mottatt en tjeneste, her må man tipse før man vet om maten i det hele tatt kommer fram, eller hvilken tilstand den er i.
- Dette begrenses av den tekniske løsningen i vår app, sier Victoria Engebretsen i Hill+Knowlton, presseansvarlig for Wolt.
I februar sa Engebretsen til DinSide at Wolt var i gang med å teste tips etter levering i noen markeder, og at løsningen vil være tilgjengelig i Norge snart.
Det blir veldig underlig å først betale tips for så å klage dersom maten er kald eller inneholder mangler. Odd Roar Lange, Dagbladets reiseekspert
- Vi jobber for å få flyttet tipsingen til etterpå, men det er rett og slett litt teknisk krevende siden man da må splitte opp transaksjonen til to transaksjoner knyttet til hver levering. Derfor tar det litt tid.
Nå, drøye to måneder seinere, er det fortsatt ikke implementert.
Langes erfaring er at servicen fra sykkelbudene aldri har vært bedre enn lovet og forventet.
- Det blir veldig underlig å først betale tips, for så å klage dersom maten er kald eller inneholder mangler.
Hvem får tips?
Når du tipser på restaurant, blir tipset gjerne fordelt mellom dem som serverer, lager mat og vasker opp. Tipset du gir gjennom Foodora- og Wolt-appene går bare til budene, restauranten får ingen ting.
- Tips går rett til budene, utenom det som går for å dekke arbeidsgiveravgift av tips, som vi er enige med budene om. Foodora som selskap tjener ikke noe på tips, sier Mads Blybakken, presseansvarlig i Foodora til DinSide.
Dette kan det for øvrig bli en slutt på. Tidligere i dag ble det klart at Oslo Plaza Hotel og Hotel Bristol ikke har rett til å trekke de ansatte for administrasjon og arbeidsgiveravgift, da de tapte en rettssak i Høyesterett.
- Hvordan dommen påvirker oppsettet må vi få se litt på, utover at vi selvsagt skal fortsette å følge loven, sier Blybakken i etterkant at dommen ble kjent.
Vet budet om du har tipset når det leverer?
En annen ting å ta med i beregningen er om sykkelbudet vet om du har tipset når de leverer. Det gjør de, ifølge Blybakken.
- De får vite om du har tipset, både i appen og på lønnsslippen.
Lange tror mange kjenner et veldig ubehag ved ikke å gi tips, og de opplever dette som ren tigging.
- Ingen skal føle seg gjerrige eller kjipe hvis de avstår å betale tips for dette og budene skal heller ikke forvente å få tips.

- Jeg betaler ikke tips til postbudet eller blomsterbudet. Og likeså heller ikke til matbudet, fordi hjemleveringen allerede er betalt for både av meg og restauranten.
Langes erfaring med sykkelbud så langt er at servicen aldri har vært bedre enn man kan forvente.
- Det blir veldig underlig å først betale tips for så å klage dersom maten er kald eller inneholder mangler.